POKUŠAT ĆE DOGOVOROM

Slovenska vlada najavila sastanak da spriječi rast cijena goriva i hrane

Maloprodajne cijene naftnih derivata u Sloveniji su zadnjom odlukom prijašnje vlade Janeza Janše zamrznute na još tri mjeseca

Robert Golob, premijer Slovenije. Agencije

A. K. / Hina

3.6.2022

Nova slovenska vlada sazvala je za iduću sedmicu prvi sastanak s energetskim poduzećima i dionicima u lancu opskrbe hranom, namijenjen dogovoru o izbjegavanju pretjeranog rasta maloprodajnih cijena, a trgovce gorivom i prehrambenim proizvodima uznemirila su nagađanja o novom dodatnom porezu na "ekstraprofit".

Premijer Robert Golob je područje rastućih cijena energenata i hrane naveo kao jednu od prvih zadaća svoje vlade, te u svojim prvim nastupima naveo da će cijene pokušati smiriti dogovorom, a tek onda bude li trebalo i državnim reguliranjem cijena.


Trgovce je zabrinulo što ih je uslovno svrstao među "ratne profitere" koji se pojavljuju u svakoj krizi, pa i u sadašnjoj izazvanoj ratom u Ukrajini, te premijerove riječi da takvo ponašanje neće dopustiti.

Maloprodajne cijene naftnih derivata u Sloveniji su zadnjom odlukom prijašnje vlade Janeza Janše zamrznute na još tri mjeseca, do 10. augusta, no ministar finansija Klemen Boštjančič izjavio je za medije da to stanje ne može potrajati u nedogled i da treba naći nova rješenja.

Osvrnuo se i na zahtjev ljubljanskog Petrola, najvećeg distributera u Sloveniji, da mu država kompenzira gubitak i isplati više od 50 miliona eura, što će nova vlada kako se čini odbiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.