PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović: Zemljama zapadnog Balkana potrebna jasna poruka iz EU da su poželjni kandidati

Nadam se da ćemo 2024. godine Evropskoj uniji moći da kažemo da smo spremni, rekao je Đukanović, istakavši da je Crna Gora najdalje odmakla u pregovaračkom procesu

Đukanović: EU je pokazivala manjak entuzijazma prema zapadnom Balkanu. CDM.me

E. Ć.

3.6.2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom učestvovanja na GLOBSEC forumu u Bratislavi poručio da radi s Vladom kako bi deblokirao pregovarački proces i da je uvjeren da će Crna Gora do 2024. godine moći reći Evropskoj uniji da su spremni za pristup.

Tom prilikom Đukanović je naglasio da je Crna Gora najdalje odmakla u pregovaračkom procesu i najbliža je da zatvori pregovaračka poglavlja.

- Očigledno da je Evropska unija imala manjak entuzijazma prema zapadnom Balkanu. Crna Gora je ušla u NATO uprkos pokušajima da se zaustavi. Rusija danas pokušava da zaustavi Ukrajinu da uđe u NATO i EU i imamo agresiju Rusije na Ukrajinu. Sada nama na zapadnom Balkanu treba jedinstvena poruka iz Evrope. A to je da sve zemlje zapadnog Balkana imaju svoju stolicu u EU.

Mislim da je važno da da se ne obeshrabruje euroentuzijam na zapadnom Balkanu. Imamo pokoleban zapadni Balkan u pogledu budućnosti. Njemu treba jasna danas poruka. Samo da opomenem da se često budućnost zapadnog Balkana razgovara kao o samo balkanskom pitanju. Mislim da je to evropsko pitanje - istakao je predsjednik Crne Gore.

Đukanović je rekao kako inicijativa Otvoreni Balkan nije baziran na evropskim vrijednostima, te da zbog toga nema povjerenja prema tome. 

Iduće godine se u Crnoj Gori održavaju predsjednički izbori, a Đukanović je kazao da je još rano da priča o ličnoj budućnosti. Govoreći o ratu u Ukrajini, Đukanović je rekao da "Putin neće ostvariti svoj cilj da nas vrati u vrijeme Hladnog rata, ali da je jasno da je model geopolitike izgrađen nakon Hladnog rata pokazao ozbiljne nedostatke".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.