SRBIJA

Dačić: Neću biti ministar vanjskih poslova ni policije

On nije licitirao imenima svog nasljednika na mjestu predsjednika Nacionalne skupštine Srbije, rekavši da je to jedna od tri najvažnije funkcije u državi

Dačić: Glasine ne prave vladu. Agencije

E. Ć. / Kurir

5.6.2022

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, komentarišući špekulacije kako je viđen za ministra vanjskih poslova ili policije u narednoj vladi, nisu tačne zbog činjenice da se to plasiralo u medijima.

- Pustite glasine, one ne prave vladu. Mada ima dosta onih koji bi voljeli da glasine koje sami puštaju postanu stvarnost, ali znajući predsjednika Vučića, to im se ne ispunjava, na njihovu žalost. 



Politika nije fontana želja

Sa predsjednikom Vučićem razgovaramo i u kontaktu smo sa njim stalno. Kao što vidite, imamo, kao država, mnogo važnog posla koji ne može da čeka da se konstituišu parlament i vlada. A što se tiče formiranja vlade i konkretnih personalnih rješenja, o tome će javno da se govori onda kad se do njih dođe, i o tome će govoriti predsjednik Vučić kao lider najveće partije i predsjednik Republike - rekao je Dačić u intervjuu za Kurir.

- Ja sam dugo u politici i odavno sam naučio da ovaj posao nije "fontana želja". Dobili smo značajno povjerenje građana na izborima i oni su jasno rekli kakvu politiku treba da vodi njihova država. To je jedina želja koja je u politici važna i koja mora da bude ispunjena.

Ne razmišljam o resorima, i niko iz SPS ne razmišlja o resorima. Mi se ne ponašamo tako prema obavezama koje preuzimamo. Jedino će biti važno da rezultat naše politike bude najbolji moguć za Srbiju i za naš narod, baš kao što je bilo do sada. Ko će šta da radi da bi se došlo do tog cilja, to je stvarno najmanje važno - dodao je.

Teška geopolitička situacija

Dačić nije licitirao imenima svog nasljednika na mjestu predsjednika Nacionalne skupštine Srbije, rekavši da je to jedna od tri najvažnije funkcije u državi.

On je ranije izjavio da nije bilo planirano da vodi sjednicu na kojoj je Vučić položio zakletvu.

- Ponavljanje izbora i produženje rokova za žalbe i tužbe, što su tražili europarlamentarci i OSCE-a, dovelo je do toga da još nije završen izborni proces, pa samim tim još nije konstituisan novi saziv parlamenta. Pošto je ustavni rok za stupanje na dužnost i polaganje zakletve predsjednika Republike bio 31. maj, to je moralo da bude održano pred aktuelnim sazivom, što se svakako nije očekivalo pred izbore - naveo je Dačić.

Dačić je istakao da se Srbija nalazi u veoma teškoj geopolitičkoj situaciji i da će joj trebati mnogo mudrosti i hrabrosti da se sačuvaju mir i stabilnost.

- Siguran sam da predsjednik Aleksandar Vučić vodi odgovornu politiku u najboljem interesu Srbije, svih njenih građana i srpskog naroda u cjelini. Toj njegovoj borbi želim da pomognem i dam doprinos, da učestvujem u ostvarenju zajedničkih ciljeva, a ne da dopunjavam svoju političku biografiju - poručio je Dačić za Kurir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.