BORUT PAHOR

Predsjednik Slovenije upozorava: Promjena granica bi dovela do rata u regionu

Region je doživio rat ne tako davno, a bezbjednosna situacija u mnogim zemljama zapadnog Balkana i dalje je krhka, istakao je Pahor

Pahor: Otvoreni Balkan nije alternativa članstvu u EU. Agencije

E. Ć. / Tanjug

5.6.2022

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da podržava sve inicijative koje doprinose miru i stabilnosti u regionu, istakavši da "Otvoreni Balkan" ima potencijal da podigne ekonomsku saradnju na potpuno novi nivo, gdje bi svi imali koristi i da bi doprinio da se svaka zemlja "pojedinačno bolje pripremi za Evropsku uniju".

- Međutim, i želim da budem vrlo jasan u vezi sa tim, inicijativa Otvoreni Balkan nije alternativa članstvu u Evropskoj uniji - rekao je Pahor za Albanijan post, napomenuviši da "nijedna regionalna saradnja nije alternativa članstvu u EU.



Potrebno više saradnje

Pahor je rekao da podržava Berlinski proces, Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), Vijeće za regionalnu saradnju, ali i Otvoreni Balkan. Govorio je i o odnosu Beograda i Prištine, rekavši da ima utisak da su početne pozicije obje strane veoma različite.

Naglasio je da bi želio da vidi više saradnje u regionu, brže reforme i više napora za pomirenje.

- Prije 12 godina pokrenuo sam proces Brdo-Brijuni, platformu da lideri regiona otvoreno razgovaraju o raznim pitanjima koja ih se tiču. Podsjećam da je proces Brdo-Brijuni bio prvi međunarodni forum na kome su Priština i Beograd bili predstavljeni na najvišem nivou, i sjedili za istim stolom - napomenuo je Pahor i dodao da je "Berlinski proces bio zasnovan na tom iskustvu", prenosi Tanjug.

Pahor je izrazio nadu da će Kosovo jednog dana postati punopravna članica Vijeća Evrope. Govoreći o eventualnom članstvu Kosova u NATO, dodao je da nije siguran da je sada pravo vrijeme za podnošenje zahtjeva.

- Zabrinut sam zbog uticaja rata u Ukrajini na stabilnost zapadnog Balkana i pozivam lidere da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi pogoršala situaciju u regionu.

Više EU znači manje Rusije

U principu, uvijek je na državama da se dogovore o zajedničkim granicama. Države snose odgovornost za svoje susjedske odnose i miran razvoj događaja. Ali u slučaju zapadnog Balkana, više sam uvjeren da bi eventualna promjena granica između Kosova i Srbije dovela do promjene granica u Bosni i Hercegovini, a to bi dovelo do rata - izjavio je Pahor.


Pahor je odbio da direktno odgovori na pitanje o tome što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ocijenivši da je odgovor protiv ruskog uticaja na Balkanu najbrža moguća integracija regiona u strukture Evropske unije.

- Region je doživio rat ne tako davno, a bezbjednosna situacija u mnogim zemljama zapadnog Balkana i dalje je krhka. Zato se zalažem za brže proširenje EU. Što će EU više biti prisutna na zapadnom Balkanu, to će biti manje prostora za Rusku Federaciju - poručio je Pahor, prenosi Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.