PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić nakon otkazivanja posjete Lavrova: Nisam iznenađen, govorio sam o komplikacijama

Vučić je naveo da je napravljena atmosfera, odnosno histerija organizovanih napada na malu zemlju kao što je Srbija, kakvu dugo nije vidio

Aleksandar Vučić. Screenshot

H. J. I.

6.6.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na RTS-u da nije iznenađen otkazivanjem posjete Sergeja Lavrova podsjetivši da je ranije govorio da će biti komplikacija.

Vučić je naveo da je napravljena atmosfera, odnosno histerija organizovanih napada na malu zemlju kao što je Srbija, kakvu dugo nije vidio.

- Kada govorimo o tome, to nije pitanje sticanja i gubljenja političkih poena. Nama je u prethodna 24 sata stiglo nikad više medija iz okruženja i cijele Evrope da slikaju Vučića i Lavrova. Šta smo loše učinili? Samo nismo pristali da uvijek budemo dio čopora - rekao je Vučić i nastavio:


- Ta histerija u prethodna 24 sata, a ja sam šutao, je pokazalo da vide da Rusiji ne mogu ništa, onda da se iživljavaju na Srbiji - rekao je Vučić i dodao da pri tom ne misli na Amerikance već na neke druge - "od nekog Karla Bilta do Hrvatske".

Ranije danas, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je, na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov onemogućen da dođe u Beograd jer avion ruske vlade nije dobio neophodne dozvole za prelet na ruti do Beograda, uručivši Vučiću odgovarajuće dokumente.


Predsjednik Srbije je na sastanku izrazio nezadovoljstvo zbog okolnosti koje su spriječile dolazak šefa ruske diplomatije Lavrova.

On je rekao da će Srbija, uprkos svemu, čuvati nezavisnost i samostalnost u političkom odlučivanju, nastaviti evropski put uz njegovanje tradicionalnih prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama na svim kontinentima i očuvanje vojne neutralnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.