MOSKVA

Lavrov najavio: Uskoro će nas posjetiti Ivica Dačić

Dodao je da se sa srbijanskom stranom dogovaraju konkretni datumi

Sergej Lavrov i Ivica Dačić. Printscreen

H. J. I.

30.6.2023

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov kazao je da i dalje postoje redovni kontakti sa srbijanskim vodstvom, te a će se uskoro sastati sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem u Moskvi.

Lavrov je kazao da se ovaj susret dogovara nakon što je, prema njegovim riječima, spriječena posjeta ruske delegacije Srbiji 2022. godine.

Konkretni datumi se dogovaraju

- Zapad je spriječio ovo putovanje, jednostavno prisilivši susjedne zemlje Srbije da ne dopuste prolazak naših aviona - kazao je danas Lavrov.

Dodao je da se sa srbijanskom stranom dogovaraju konkretni datumi.

- Dogovorili smo se s Ivicom Dačićem, mojim starim dobrim prijateljem, da uskoro dođe u Rusku Federaciju. Sada dogovaramo neke konkretne datume - rekao je šef ruske diplomacije.

Ruski ministar vanjskih poslova naglasio je da se kontakti Rusije i Srbije održavaju redovno.

Zahvalio se Vučiću i Brnabić

- Veoma smo zahvalni predsjedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Srbije Ani Brnabić, kao i ministrima u Vladi Srbije koji su uvijek otvoreni za kontakt s našim ambasadorom. Ti kontakti su od velike pomoći, a mi smo uvijek dostupni za komunikaciju telefonom. I čekam posjet Ivice Dačića kad god njemu bude odgovaralo - rekao je Lavrov.

Dvodnevni posjet Lavrova Beogradu bio je planiran za juni 2022. godine, ali se nije dogodio jer su Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora odbile osigurati zračni koridor za avion ruskog ministra.

Posjeta je organizirana nekoliko mjeseci nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, zbog čega je Zapad Rusiji uveo sankcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.