U OHRIDU

Svečano otvoren Samit Inicijative "Otvoreni Balkan", Vučić poručio: Ovo je nezaustavljiva incijativa

Danas potpisujemo dogovor o diplomama, što će znati ubrzanje svih procesa oko radnih dozvola, poručio je Vučić

E. Ć.

8.6.2022

Svečano otvorenje Inicijative "Otvoreni Balkan" u Ohridu počinje u 10 sati. Na Samitu učestvuju visoki predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, kao i lideri zemalja zapadnog Balkana. 

Učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Dritan Abazović, premijer Sjeverne Makedonije Dimitro Kovačevski, premijer Albanije Edi Rama, a u Ohridu je i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Na današnjem zvaničnom otvaranju, pored domaćina, premijera Sjeverne Makedonije, premijera Albanije i predsjednika Srbije, govorit će kao gosti i premijer Crne Gore, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH.


Vučić: Ideja Otvorenog Balkana će godinama imati sve više pristalica. Screenshot

- Dritane, Zorane, uvijek ste dobrodošli. Nemojte da se ljutite, ali ja nemam tu potrebu da moram svakog dana da govorim "molim vas, dođite". Ako hoćete, dođite, ako nećete vaša volja. Niko da vas tjera neće, nisu ovo druge organizacije - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je ovo inicijativa ljudi sa Balkana, onih koji moraju da se povezuju i sami rješavaju svoje probleme.

- Sve što smo uradili u ekonomiji i što je važno za naše građane postoji nešto što se vidi u odnosima Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Mi gotovo da nemamo bilateralne probleme, nemamo nikakvih zahtjeva sem da budemo prijatelji i radimo u interesu naših građana - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je uvjeren da je ideja Otvorenog Balkana nešto nezaustavljivo, te da će godinama imati sve više pristalica.

- Uvijek želim suštinom da popunimo naše odnose, zato smatram da je važno da formiramo radne grupe odmah na sljedećem sastanku koji predlažem da bude negdje u južnoj Srbiji, prije velikog samita koji imamo i sajamskih manifestacija krajem ljeta u Beogradu.

Da se dogovorimo da formiramo radne grupe koje će da brinu o tome kako da prevaziđemo poteškoće i snabdijevanja hranom i iz oblasti energetike, kako da pomognemo jedni drugima da preživimo zimu, zato što mislim da je to od najvećeg interesa za sve građane naše tri zemlje, ali rekao bih i cijelog regiona - naglasio je Vučić.

U te dogovore su, poručuje Vučić, dobrodošli i predstavnici Crne Gore, BiH, Prištine, ukoliko žele.

- Danas potpisujemo dogovor o diplomama, što će znati ubrzanje svih procesa oko radnih dozvola - poručio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.