HRVATSKI PREMIJER

Plenković s predsjednikom bavarske vlade: Razgovarali i o stanju u BiH

Hrvatska i Bavarska imaju zaista izvrsne odnose, naveo je Plenković

Andrej Plenković i Markus Soder. Vlada Hrvatske

E. Ć.

4.7.2022

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se danas u Minhenu s predsjednikom bavarske vlade Markusom Soderom povodom 50 godina od osnivanja Stalne hrvatsko-bavarske komisije, te ocijenio da Hrvatska i Bavarska imaju izvrsne odnose.

- Hrvatska i Bavarska imaju zaista izvrsne odnose. Ovo je bila prilika da evociramo 50 odnosno 51 godinu saradnje u okviru Hrvatsko-bavarske komisije - rekao je Plenković koji boravi u jednodnevnom posjetu Slobodnoj Državi Bavarskoj, saopćila je Vlada Hrvatskr.



Komisija osnovana 1971. godine

Stalna komisija Hrvatska-Bavarska osnovana je 1971. godine, a obilježavanje osnivanja odgođeno je prošle godine zbog pandemije bolesti COVID-19.

- Bavarska je jedna od zemalja u kojoj živi najviše Hrvata koji žive u Njemačkoj. Ovdje živi preko 100 hiljada Hrvata. Isto tako Bavarska je zemlja s kojom imamo veliku trgovinsku razmjenu, skoro milijarda i tristo miliona eura 2021. godine. Postoje značajna partnerstva, ulaganja, dugogodišnja saradnja - rekao je Plenković nakon sastanka sa Soederom.

Razgovarali i o BiH

Plenković i Soeder razgovarali su i o stanju u BiH, ruskoj agresiji na Ukrajinu i porastu cijena energenata.

- Isto tako, najveći broj turista koji dolaze iz Njemačke u Hrvatsku dolaze iz Bavarske i iz Baden-Vuertemberga i zato je uvijek dobro da gajimo odnose i na ovoj razini, a ne samo na federalnoj - kazao je Plenković, podsjetivši da se prije mjesec dana sastao s kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) u Berlinu.

Soeder je uoči razgovora Plenkoviću uručio visoko bavarsko odlikovanje za zasluge, za njegov doprinos u promicanju hrvatsko-bavarskih odnosa. Odlikovanje je priznanje velikom prijateljstvu, poštovanju i saradnji između Hrvatske i Bavarske, između Bavaraca i Hrvata, između Hrvatske i Njemačke

- To je priznanje jednom velikom prijateljstvu, poštovanju i saradnji između Hrvatske i Bavarske, između Bavaraca i Hrvata, između Hrvatske i Njemačke. Naši odnosi zaista su izvrsni, kvalitetni, dijelimo zajedničke vrijednosti - rekao je Plenković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.