ISKAZALI NEZADOVOLJSTVO

Građani Skoplja blokirali ulice u znak protesta protiv francuskog prijedloga

Blokada ispred Vlade u Skoplju trajala je od 13 do 14 sati

Građani izašli na ulice. ANADOLIJA

A. O. / Anadolija

8.7.2022

Građani koji se protive francuskom prijedlogu za rješavanje spora Sjeverne Makedonije s Bugarskom, koji stopira početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, blokirali su u petak saobraćaj u glavnom gradu Skoplju, uključujući i glavnu ulicu ispred zgrade Vlade Sjeverne Makedonije.

Blokada ispred Vlade u Skoplju trajala je od 13 do 14 sati, a najavljeno je zaustavljanje saobraćaja na još nekoliko lokacija, među kojima su i magistralni putevi Štip - Veles, Strumica - Radoviš i Pletvar - Prilep.


Tokom blokade oglasio se i poslanik opozicione stranke VMRO-DPMNE Dragan Kovački, koji je istakao da pozivaju Vladu da "kaže 'ne' ovom sramnom rješenju kojim se briše makedonski narod i jezik".

- Narod jasno poziva Vladu i državni vrh da kažu 'ne' ultimatumu. Da ne pokušavaju nešto progurati kroz pokušaje u parlamentu, gdje imaju glasačku mašineriju grupe poslanika za koje znamo da će glasati u skladu s njihovim zahtjevima. Vlada je odgovorna ovom narodu. Vlada ne smije prodati nacionalne makedonske interese, već je dužna da ih brani - rekao je Kovački.


Nastavak protesta

Demonstranti su najavili nastavak protesta u nedjelju, u 19 sati.

Vlada Sjeverne Makedonije u četvrtak je saopćila da je prijedlog, odnosno pregovarački okvir koji je predstavila Francuska za vrijeme predsjedavanja EU-om, proslijeđen Sobranju na razmatranje i dalje zaključke.

Vlada Republike Sjeverne Makedonije je 30. juna primila izmijenjeni prijedlog, nakon čega je otpočeo proces konsultacija, prvo s koalicionim partnerima, zatim s predsjednikom države, potom s Parlamentom i opozicijom, kao i s civilnim sektorom.

Proteklih dana lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je naglasio da je novi francuski prijedlog za rješavanje spora s Bugarskom isti kao i prethodni, a prema njegovim riječima, sadrži "sve bugarske zahtjeve u oblasti jezika, istorije i identiteta".


Blokirane ulice. ANADOLIJA

Ukidanje dvogodišnjeg veta

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da izmijenjeni prijedlog uključuje primjedbe i jasno konstruisane stavove makedonske strane te da predviđa jasno i nedvosmisleno prihvatanje makedonskog jezika, kao i činjenicu da protokol s Bugarskom neće biti dio pregovaračkog okvira.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čije je predsjedništvo izradilo dokument, smatra da je novim prijedlogom za obje strane pronađeno kompromisno rješenje.

Francuski prijedlog je dokument koji bi trebao dovesti do ukidanja dvogodišnjeg veta Bugarske kojim je bio blokiran početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU-u već 17 godina i dobila je "zeleno svjetlo" 2020. godine za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum za početak pregovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.