PROTIVLJENJE PRIJEDLOGU

U Sjevernoj Makedoniji za danas najavljene blokade

Protesti u četvrtak završeni su bez većih incidenata

Demonstranti pred zgradom Vlade u Skoplju, Sjeverna Makedonija, 7. juli 2022.. RSE

A. O. / Anadolija

8.7.2022

Blokade u Sjevernoj Makedoniji bit će održane danas. Učesnici protesta u Skoplju protiv francuskog prijedloga za rješavanje spora Sjeverne Makedonije s Bugarskom, koji blokira početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, najavili su za danas poslijepodne, piše Anadolija.

Blokada je najavljena tokom jučerašnjih protesta u glavnom gradu Sjeverne Makedonije. Okupljanje je počelo ispred zgrade Vlade sjeverne Makedonije, a građani su se potom uputili prema sjedištu Ministarstva pravde te nastavili prema Sobranju, gdje su izrazili nezadovoljstvo prijedlogom.

Na protestima u Skoplju koje predvode opozicione stranke VMRO-DPMNE i "E Majta" (Levica), demonstranti su ponovo tražili odbacivanje francuskog prijedloga o sporu Sjeverne Makedonije i Bugarske i početak pregovora Sjeverne Makedonije s Evropskom unijom (EU).


Bez incidenata

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski obratio se na protestima i tom prilikom rekao da njegova stranka neće prihvatiti "nacionalnu izdaju i katastrofu koju priprema vlada SDSM-a i DUI-ja".

- Ako Vlada donese odluku protiv koje se snažno bunimo... onda je parlament taj koji odlučuje, a ja vas snažno uvjeravam da VMRO-DPMNE neće podržati nikakvu ustavnu promjenu -obećao je Mickoski.

Protesti u četvrtak završeni su bez većih incidenata.

Bugarski parlament izglasao je 24. juna ukidanje veta koji je dugo blokirao pregovore o članstvu u Evropskoj uniji sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, čime su probudili novu nadu da evropski blok može nastaviti sa svojim planovima širenja na Zapadni Balkan.

Francuska, koja je predsjedavala Evropskom unijom po principu rotacije, učinila je posljednje napore da riješi etnički i kulturni spor između Bugarske i Sjeverne Makedonije koji je bio izvor veta.


Ima status kandidata

Vlada Bugarske je insistirala na tome da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korijene, da u Ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine "govor mržnje" protiv Bugarske. Sjeverna Makedonija je rekla da njen identitet i jezik ne mogu biti predmet diskusije.

Prema francuskom prijedlogu, Sjeverna Makedonija bi morala u preambuli Ustava priznati da su Bugari jedna od konstitutivnih etničkih grupa u državi.

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU-u već 17 godina i dobila je "zeleno svjetlo" 2020. godine za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum za početak pregovora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.