RJEŠAVANJE TEŠKE SITUACIJE

Elektroprivreda Crne Gore uputila apel građanima: Racionalno koristite struju

Ističemo da, kao ozbiljna i društveno odgovorna kompanija, preduzimamo sve mjere i radnje kako bismo izbjegli uvođenje restriktivnih mjera u potrošnju, saopćeno je

Elektroprivreda Crne Gore. AGENCIJE

A. O.

25.7.2022

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) uputila je apel građanima da krajnje racionalno koriste električnu energiju i na taj način doprinesu uspješnom rješavanju izuzetno teške situacije u kojoj se, ne svojom krivicom, našao i energetski sektor Crne Gore.


Snažna energetska kriza

Iz EPCG su kazali da snažna energetska kriza, praćena sve većim nedostatkom energije i vrtoglavim rastom cijena na tržištu koje trenutno dostižu i 510 eura po megavat satu (MWh), dodatno otežava ionako složenu energetsku situaciju u Crnoj Gori.

- Zbog toga je veoma važno da se električna energija troši krajnje racionalno, kako bismo izbjegli situaciju u kojoj bismo morali da pribjegavamo planskim obustavama u isporuci energije krajnjim kupcima iz kategorije domaćinstva. Upozoravamo i na ozbiljan rizik da se, i pored dovoljno novca za uvoz, potrebne količine energije neće moći nabaviti na tržištu - upozorili su iz EPCG.


Odgovorno ponašanje

Iz kompanije su stoga još jednom apelovali na građane da svojim odgovornim ponašanjem i racionalnom potrošnjom električne energije doprinesu uspješnom rješavanju izuzetno teške situacije u kojoj se, ne svojom krivicom, našao i energetski sektor Crne Gore, sa ozbiljnim implikacijama na ukupnu ekonomiju države.

- Ističemo da, kao ozbiljna i društveno odgovorna kompanija, preduzimamo sve mjere i radnje kako bismo izbjegli uvođenje restriktivnih mjera u potrošnju, kao i, eventualno, rast cijena električne energije za distributivne potrošače - dodaje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.