PETAR PETKOVIĆ

Direktor Kancelarije za Kosovo pri Srbiji: Sinoć smo bili na korak do ozbiljnih sukoba

Dvodnevna agonija i veoma ozbiljna kriza u koju nas je sve gurnuo Aljbin Kurti i Priština pokazuju sve razmjere militantnosti tog čovjeka koji se nalazi na čelu vlasti u Prištini, pokazuje koliko je opasan, rekao je

Petar Petković: Vučić je razgovarao s više predstavnika EU. SCREENSHOT: TANJUG

S. S.

1.8.2022

Direktor Kancelarije za Kosovo pri državi Srbiji Petar Petković izjavio je danas povodom dešavanja na Kosovu da je jučer bilo na korak do ozbiljnih sukoba.

- Dvodnevna agonija i veoma ozbiljna kriza u koju nas je sve gurnuo Aljbin Kurti i Priština pokazuju sve razmjere militantnosti tog čovjeka koji se nalazi na čelu vlasti u Prištini, pokazuje koliko je opasan - rekao je Petković na konferenciji za novinare.

Vučić sutra razgovara sa Stoltenbergom

On je dodao da odlukom da se produži rok za izdavanje ulazno-izlaznog dokumenta da prijetnja prema Srbima ne prestaje.

- To je manje više svima jasno, Srbi to najbolje razumiju, kao što to razumije i predsjednik Aleksandar Vučić i koji je zbog toga sve vrijeme molio i kumio predstavnike, pogotovo Kvinte da reaguju kako bi se zaustavilo zlo - rekao je Petković.

Navodeći da je sinoć bilo na korak do ozbiljnih sukoba, Petković je rekao da je plan bio da predstanici vlasti na Kosovu upadnu tokom noći i da se obračunavaju sa srpskim narodom koji je branio pravo na ostanak i opstanak.

On je naveo da je Srbija diplomatskom inicijativom uspjela da urazumi nerazumne poteze Aljbina Kurtija.

- Vučić je razgovarao sa više predstavnika država Evropske unije, predstavnicima Rusije, a za sutra je zakazan razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a - kazao je Petković.

Sačuvati mir

Petković je optužio Kurtija da je sve, kako je rekao, režirao unaprijed, dodajući da prvo što upada u oči jeste da su svi portali na Kosovu kao po komandi počeli da iznose neistine i dezinformacije, između ostalog, i da je Vojska Srbije ušla na Kosovo.

Tako je, dodao je Petković, Kurti i danas iznosio nesitine poput one da je predsjednik Srbije Vučić odbio razgovore u Briselu 19. juna navodno zbog toga što se pripremalo za ono što se dešavalo jučerašnjeg dana.

- Da li neko normalan to može da izjavi? Ako neko insistira na miru i dijalogu, to je Vučić - kazao je Petković.

Petković je još jednom pozvao zemlje Kvinte da u Briselu kompromisnom rješenjima dolazimo do toga što je prihvatljivo za obje strane, jer, kako je rekao, samo tako možemo da dođemo do normalizacije odnosa.

Petković je podvukao da još ništa nije riješeno i da će Kurti biti još opasniji.

- Molimo zemlje Kvinte da se sačuva mir - rekao je Petković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.