PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Ana Brnabić i Miloš Vučević kandidati za premijera

Moguće da će jedan kandidat biti predložen od koalicionih partnera, rekao je

Aleksandar Vučić: Ne zamjeram se nikome. AGENCIJE

S. S.

13.8.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na TV Prva da se ne zamjera nikome i da ne misli da je potrebno da se iz ovog ili onog razloga dodvorava ljudima. Koji god protest da se dogodi, svi podržavaju sve proteste, smatra predsjednik Srbije.

- Pogledajte Broza: "Studenti su u pravu". Pomiluješ nekoga po glavi i nastaviš. Ja nisam takav.

Govoreći o sve učestalijim napadima na Srbiju, ali i njega lično, od strane Hrvatske, predsjednik je istakao da nikada nikome nije zabranio da ljetuje u Hrvatskoj.

- Ne smijem da mislim, da imam stav, da ne želim i neću? Ja mislim da je to suština nekog slobodnog demokratskog društva. Što se zamjeram nekome? Ne zamjeram se nikome, ne mislim da je potrebno da ja budem taj koji će da se dodvorava ljudima, za razliku od nekih drugih političara - rekao je Vučić.

Kako kaže Vučić, možda će se jednog dana nešto promijeniti, ali kod njega, za njegovog života, ništa neće.

- Teško da će i moja djeca tamo ići na odmor. Za Vukana se nadam da će se neke stvari promijeniti, možda se do tada nešto izmjeni. Ja nisam htio da idem na more, samo sam htio da idem u Jasenovac - navodi Vučić. - Ja ništa nisam ni objavio za Jasenovac, a oni su rekli: "Ej pa nije ti to odlazak na more". Ja sam tamo htio da odam poštu i zapalim svijeću srpskim žrtvama. Jel treba da podilazim ljudima i da zaboravim magnum krimen koji se dogodio, da bih dobio deset hiljada glasova više - zapitao je Vučić.

"Nema odgovora za Jasenovac"

Kako je istakao, ponovo je zatražio da posjeti Jasenovac, ali odgovor i dalje nije dobio. Govoreći o podatku da nijedan predsjednik Srbije nije posjetio Jasenovac i da Beograd nema ulicu nazvanu po jasenovačkim žrtvama, to naziva šokantnim.

- Kod nas je bila moda da ne smije da se priča o tome. Pitao sam mnoge režisere i svi su smišljali zašto to neće... Jedini koji je smio bio je Gaga Antonijević. Niko ozbiljan u svijetu neće reći da to nije tačno. Mi imamo činjenice - priča Vučić.

On je prokomentarisao dezinformacije o navodnoj izgradnji ruske vojne baze u Srbiji, koje su uglavnom širene u regionu.

- Kažu Putin mene ponižava, i Rusija. A oni u NATO, i imaju i američke i albanske vojnike na svojoj teritoriji kad god to zatreba. To je valjda za ponos, a mi da imamo nekog drugog, to je poniženje. Srbiji nisu potrebne nikakve vojne baze, Srbija će sama da brani svoju državu i narod, da gradi savezništva, i da se ne stidi dobrih odnosa sa Rusijom, Amerikom i Kinom. Sami ćemo da brinemo o sebi - istakao je Vučić.

Vučić kaže da je on vrhovni komandant još pet godina, i da ga niko neće natjerati da Srbija napravi vojnu bazu na svojoj teritoriji.

Šta smo dobili od odlaganja do 1. septembra, ne mogu da vam kažem. Važno je da odložite nesreću i tragediju, bar jedan dan. Vidjet ćemo. Bitno je da očuvamo mir i da nam se narod ne vraća u kolonama.

O plinu i budućem premijeru

- Od 15. septembra nam slijedi užas i paklena jesen u svijetu. Cijena struje, fjučersi raste kao luda. Plin je ponovo skočio. To su cijene koje su po sedam i osam puta veće od normalnih cijena. Njemačka je donijela odluku da temperatura ni u jednom stanu ne može da bude viša od 19 stepeni. Mi za sada nemamo problem sa plinom. Sa strujom imamo, ali ako obezbijedimo da nam višak plina proizvodi električnu energiju, onda smo na konju.

 Onda se okrenuo kandidatima za premijera.

- Moguće da će jedan kandidat biti predložen od koalicionih partnera, a iz naše stranke, moguće da će biti još neki, ali biće Miloš Vučević i Ana Brnabić. Zadovoljan sam Aninim radom, ali to ne zavisi samo od mene. Što se ministara tiče, ne znam imena zaista, ali volio bih da vidim toga iz stranih ambasada ko bi smio da mi kaže da neko treba ili ne treba da bude ministar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.