ISKAZALI NEZADOVOLJSTVO

HAZU BiH uputio pismo Šmitu: Hrvatima su ostala dva načina da zaštite prava

Ne tražimo nikakvu privilegiju niti bilo šta na štetu drugih naroda nego samo ona ljudska i kolektivna prava koja imaju i druga dva konstitutivna naroda, navode u pismu

HAZU BiH pisao Šmitu. AGENCIJE

A. O.

25.8.2022

Visokom predsjedniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christianu Schmidtu) članovi Predsjedništva Hrvatske akademije nauke i umjetnosti BiH uputili su pismo u kojem su ga zamolili da što prije zaustavi antidejtonsko i antiustavno djelovanje pojedinih lidera političkih stranaka.

- Umjesto da stišavaju i smiruju strasti koje raspiruju mržnju, koriste huškačku. svađalačku retoriku i verbalno nasilje. oni svojim neodgovornim izjavama dolijevaju ulje na vatru, potiču destruktivno, ratničko ponašanje, stvaraju ozračje nesigurnosti i zabrinutosti. Začuđuje činjenica da se ni nakon sedam godina, uprkos brojnim sastancima, dogovorima ne provodi odluka Ustavnog suda o izmjenama Izbornog zakona pa očekujemo od Vas poštovani gospodine Šmit da se ova odluka konačno provede i Hrvati ostvare pravo birati svoje predstavnike u zakonodavnu i izvršnu vlast - navodi se u pismu.


Upućeno pismo. PRINTSCREEN

Dodali su da su Hrvatima ostala još samo dva mehanizma zaštite kolektivnih prava — izbor člana Predsjedništva i izbor zastupnika u Dom naroda — pa i to im pravo hoće oduzeti i prisvojiti.

Dalje su naveli da zahtjev za izmjenama Izbornog zakona nije stav samo jedne hrvatske političke stranke ili njenog lidera.


Potpisnici pisma. PRINTSCREEN

- Kako se često na tendenciozan način prikazuje, nego je to općehrvatski problem i zahtjev. Sve hrvatske političke stranke kao i kulturne, obrazovne, naučne ustanove i istaknuti nezavisni intelektualci jasno i glasno su očitovali svoje mišljenje u vezi s tim. Ne tražimo nikakvu privilegiju niti bilo šta na štetu drugih naroda nego samo ona ljudska i kolektivna prava koja imaju i druga dva konstitutivna naroda - poručili su.

Dalje navode, da ako su Hrvati malobrojniji to ne znači da imaju i manje prava, da nisu dostojni evropskih demokratskih standarda takozvani građanski ustroj BiH je maska za unitarizaciju, za institucionalnu prevlast i potpunu dominaciju brojnijeg naroda. 

- Smatramo da taj koncept nije ostvariv, on je ahistorijski jer BiH tvore tri konstitutivna, suverena i ravnopravna naroda. BiH čine različitosti — jezičke, kulturne, etničke, vjerske — koje su historijske, ali su i njena stvarnost. Različitosti nisu prepreka ostvarivanju saradnje, međusobnog uvažavanja i priznavanja oblikovanih pluralnih identiteta već problemi nastaju kada se razlike pokušavaju brisati, svoditi na jednu mjeru. Unitarizacija je protivna postojećem Ustavu, Dejtonskim (Daytonskim odredbama). Referendumskom pitanju iz 1992, godine kao i odlukama ZAVNOBiH iz 1943. godine - poručili su u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.