SLOVENIJA

Bledski forum o ratu u Ukrajini, stigao i Šmit

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se skupu putem video linka

Na Bled je stigao i visoki predstavnik u BiH. Twitter

A. Č.

29.8.2022

Na Bledu danas počinje 17. Bledski strateški forum (BSF), koji će ove godine biti posvećen uglavnom ruskoj agresiji na Ukrajinu i njenim posljedicama.

Na Bled je stigao i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se skupu putem video linka, a ove godine među glavnim gostima će biti i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen).

Globalne krize

Globalne krize, od klimatskih i ekonomskih do prehrambenih i energetskih, kao i pojava novih žarišta, a prije svega ruska agresija na Ukrajinu, pokazale su da se međunarodni sistem, osmišljen nakon Drugog svjetskog rata, mora mijenjati, naglašavaju organizatori BSF-a, koji se etablirao kao vodeća konferencija u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Ove godine će predsjednik Evropske komisije prvi put posjetiti i obratiti se forumu. Prije toga sastat će se i s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i premijerom Robertom Golobom, koji će također biti među učesnicima otvaranja Bledskog foruma.

Više od 400 učesnika

Na Bledu se očekuje više od 400 učesnika, a među 160 panelista na slovenskom političkom samitu bit će tri predsjednika, dva premijera i 15 ministara inostranih poslova.

Uvodnom panelu čelnika putem video linka će se obratiti ukrajinski predsjednik Zelenski, a sudjelovat će i islandski predsjednik Gudni Johannesson te premijeri Hrvatske, Albanije i Slovenije - Andrej Plenković, Edi Rama i Golob. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.