PRONAĐENI ŽIVI

Uspješna akcija spašavanja u Crnoj Gori: 30 sati bili u provaliji

Našoj sreći nema kraja, našli smo ih obojicu - kazao je kratko Vulević

Oni su oko 30 sati proveli u provaliji na planini Vrsuta. Ilustracija

E. T. / CDM

10.9.2022

Dvojica stranaca koji su nestali u četvrtak poslijepodne nakon što su paraglajderom poletjeli sa vrha Vrsute iznad Bara, sa visine od 1.183 metra pronađeni su živi, javlja CDM. 

Oni su oko 30 sati proveli u provaliji na planini Vrsuta u nepovoljnim vremenskim uslovima- sporadično jakom kišom i vjetrom.

- Obojica su živi, Pronašli smo ih nepunih pola sata prije ponoći na oko 100 metara od mjesta gdje su poletjeli. U toku je evakuacija - potvrdio je za Primorski portal Aco Vulević iz Službe zaštite i spašavanja Bar.

Vulević kaže da iako je potraga bila prekinuta zbog lošeg vremena oko 19 časova nije mogao da se pomiri sa činjenicom da nisu našli dva čoveka i krenuo je sa kumom Draganom put vrhova Vrsute.

- Našoj sreći nema kraja, našli smo ih obojicu - kazao je kratko Vulević.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar su počeli potragu u petak ujutro u rejonu Vrsute za njemačkim državljaninom Štefanom Hajmanom (45), turistom i ruskim državljaninom A.M. pilotom koji su u četvrtak poslijepodne nestali tokom spuštanja sa Vrsute paraglajderom dvosjedom. Potragu je na kratko zaustavilo loše vrijeme, jaka kiša i vjetar, a magla je sužavala vidno polje.

Njih dvojica su poletjeli sa Vrsute u 17:45. Istog tog dana, Štefanova žena je prethodno paraglajdingom sa pilotom sletjela sa Vrsute.

Ona ih je pogledom pratila sa planine, a nešto joj je na tren odvuklo pažnju, i kako je ispričala, kada se okrenula, njih dvojice više nije bilo u vidokrugu.

U cjelodnevnoj potrazi za nestalim paraglajderistima, osim pripadnika barske Službe zaštite i spašavanja, bili su uključeni i Vojska Crne Gore, Uprava policije, Regionalni centar Uprave policije, Granična policija, rendžeri iz Nacionalnih parkova, helikopter i dronovi. Helikopter Vojsk eCrne Gore letio je skoro do 18:30, a termovizijski dronovi su bili nešto ranije povučeni zbog istrošenih baterija.

Direktor za vanredne situacije u MUP-u Crne Gore Miodrag Bešović kazao je da ovakve potrage otežava činjenica da se u mnogim slučajevima, kada je vožnja paraglajdera u pitanju, „ne poštuje zakon, pa se polijetanje ne prijavljuje niti Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, niti Operativno komunikacionom centru Uprave policije“.

Inače, polijetanja paraglajdingom sa Vrsute nemaju odobrenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.