EVROPSKA KOMISIJA

Reakcija iz EU o odlikovanju Šešelja: U Evropi nema mjesta za slavljenje ratnih zločinaca

Naš stav je jasan. Pokušaji prekrajanja historije su neprihvatljivi, rekla je Pisonero-Hernandez

Tokom uručivanja ordena SPC-a. FoNet

E. Ć. / Glas Amerike

13.9.2022

Evropska komisija reagirala je na odluku Srpske pravoslavne crkve koja je dodijelila orden haškom osuđeniku Vojislavu Šešelju, poručivši da u Evropi nema mjesta za negiranje genocida, revizionizam i slavljenje ratnih zločinaca, prenosi Glas Amerike.

Naš stav je jasan. Pokušaji prekrajanja historije su neprihvatljivi - rekla je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero-Hernandez za Glas Amerike i dodala:

- Vjerski lideri i zajednice imaju odgovornost da iskažu vodstvo u prevazilaženju teškog naslijeđa prošlosti i konstruktivno njeguju međusobno povjerenje, dijalog i toleranciju, neophodne za stabilnost, mirnu budućnost i napredak.


Pisonero-Hernandez: Vjerski lideri i zajednice imaju odgovornost da iskažu vodstvo u prevazilaženju teškog naslijeđa prošlosti. Twitter

Podsjetimo, Šešelj je otišao u Haški tribunal 2003. godine, po optužnici da je podsticao zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, nasljednika Haškog tribunala, Šešelja je 2018. osudilo na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premještanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.