NAKON EUROPRAJDA

Brnabić: Privedene su 64 osobe, bilo je oko 5.200 policajaca

Ponosna sam na državu, istakla je premijerka Srbije

Ana Brnabić. N1

H. J. I.

17.9.2022

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na konferenciji da su zbog incidenata vezanih za Europrajd privedene 64 osobe dok je deset policajaca lakše povrijeđeno. 

- Danas je bilo angažovano oko 5.200 pripadnika MUP-a na ulicama Beograda, imali smo dva incidenata, sukob između određenih grupacija na Slaviji i sukob u Karađorđevom parku i u oba ova slučaja pripadnici MUP-a su promptno reagovali, riješili problem i obezbijedili da se incidenti ne šire - rekla je premijerka Ana Brnabić, koja je navela da nema ni ozbiljnije povrijeđenih među učesnicima skupova niti među policajcima. 

- Pokazali smo da smo ozbiljna država, koja drži riječ prema svojim građanima, koja poštuje svoje institucije, ali i poštuje prava svojih građana. Mi smo sve što se dešavalo uradili na najbolji mogući način - dodala je.


Izuzetno teška sedmica

- Privodimo kraju ovu u svakom smislu izuzetnu tešku sedmicu, večeras želim da izjavim ličnu zahvalnost i zahvalnost uime Vlade svim ili velikoj većini građana Srbije jer su pokazali toleranciju, razumojevanje, brigu prema državu i razumjeli sve ono što smo pričali posljednje dvije sedmice, pozivali na stabilnost i jedinstvo i da ne nasjedamo na provokacije i da ove stvari koje smo imali kao temu broj jedan, iako smo govorili da za Republiku Srbiju postoje mnogo problematičnije stvari, da ostavimo po strani, stavimo tačku. Najveći dio našeg naroda je to poslušao i zahvaljujući prije svega njima imali smo dan koji je protekao bez većih incidenata, u miru i ja sam ponosna - rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Posebnu zahvalnost je izrazila bezbjednosnim službama, jer su "oni ti koji su danas obezbijedili da Beograd bude siguran grad, uspjeli da suzbiju incidente koje smo imali, a zaista nije bio veliki broj incidenata niti je bio veliki broj takvih ljudi".

Istakla je da je u toku ove sedmice, sedmice Europrajda održano više od 130 različitih događaja i da nije bilo "niti jednog jedinog ozbiljnog incidenta". I to također jako lijepo govori o našim građanima, ali i o našim pripadnicima bezbjednosnih službi, navela je.

- To je za mene prava slika Beograda i Srbije i nešto na šta sam beskrajno ponosna večeras. Konačno, pokazali smo da smo ozbiljna država, koja drži riječ prema svojim građanima, koja poštuje svoje institucije, ali i poštuje prava svojih građana. Mi smo sve što se dešavalo uradili na najbolji mogući način, završili smo, čini mi se, konačno sa ovom temom, okrećemo se većim problemima u smislu priprema za zimu i svega onog što je pred nama u smislu međunarodnih izazova - navela je.


Vučić u Njujorku, Brnabić putuje za London

Brnabić je rekla da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao u Njujork gdje će, kako je dodala, imati niz sastanaka tokom zasjedanja Generalne skupštine UN-a, a da ona odlazi u London i da se "okrećemo nekim drugim stvarima".

- Hvala građanima, u jedno teško, izazovno vrijeme mnogi su htjeli da nas zavade i podijele i od jedne teme koja nije imalo potrebe da bude tema ovakve važnosti i ovakvih sporova, da pokušaju da od te teme naprave nešto što je postalo tačka razdvajanja. Nisu uspjeli, pokazali smo solidarnost, obezbjedili mir - navela je.

Na pitanje N1 čemu komplikovanje kada je sve dobro prošlo, odnosno da li je Prajd mogao da bude dozvoljen, prije dvije sedmice, premijerka problem vidi na drugoj strani.

- Čini mi se da je jedino predsjednik Republike Aleksandar Vučić i nekoliko ljudi koji su govorili ispred države, da su racionalno govorili o tome i pozivali na stabilnost i govorili da ovo nije par ekselans tema u ovom trenutku, jer imamo mnogo važnijih tema, jer je ovo događaj koji se održi, neko se sa njim slaže, neko ne, nije trebalo da bude par ekselans tema, ali mi je i nismo nametnuli kao najproblematičniju temu našeg društva i zemlje, upravo suprotno - kaže ona.


Politički poeni

- Vučić je čovjek koji je najviše pričao da ovo ne treba da bude tema, da imamo važnijih tema, finsansijsku stabilnost, inflaciju, pitanje Kosova i pritisaka - navela je Brnabić, dodajući da je gledala novinare i analitičare koji tvrde da je potrebno sve da se dramatizuje i da je vlast nametnula tu temu: "Upravo suprotno, mi smo pričali da ovo ne treba da bude tema".

Ono što je bilo zabranjeno, bilo je zabranjeno, dodala je, komentarišući reakcije nekih stranaka, desno orjentisanih, od koji neke prijete i tužbom. 

- A što se tiče drugih koji učestvuju na Prajdu i danas govore "jednakost za sve", a koji, kad su bili na vlasti nisu mogli da obezbijede jedan jedini Prajda da se održi, koji su dijelili građane, i koji su za incidente krivili manjinsku zajednicu i manjinsku grupu, pa o njima tek nemam šta da kažem lijepo. Sve o sebi su rekli. Svi su se danas nacrtali… oni nisu mogli da obezbijede sprovođenje ni zakona ni ustava. I tada ne da niko nije mogao da šeta, nije mogao niko da se okupi na ulici. Ali eto oni imaju odgovornu vlast, pa nek sada uzimaju po koji politički poen - kazala je premijerka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.