ZABRANA ULASKA U ZEMLJU

Vulin: Podnijet ćemo krivične prijave protiv pojedinih učesnika Europrajda

Znamo ko su, znamo odakle su, znamo iz kojih su zemalja, rekao je Vulin

Aleksandar Vulin. AGENCIJE

A. O.

22.9.2022

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kazao je da će danas ili sutra podnijeti krivične prijave protiv pojedinih učesnika manifestacije Europrajd u Beogradu.

Također, dodao je da će određenom broju osoba izdati zabranu ulaska u Srbiju.


Odlazak u drugu zemlju

- Znamo ko su, znamo odakle su, znamo iz kojih su zemalja. Postoji pravni put da se dođe do njih i mi ćemo krenuti tim pravnim putem - kazao je Vulin za TV Pink, komentarišući fotografije nastale ispred crkve Svetog Marka u Beogradu tokom Europrajda.

Također, Vulin je govorio i o tome što je izvjestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik učestvovao na Europrajdu pozivavši na njegovo održavanje uprkos prvobitnoj zabrani policije.

Tom prilikom Vulin je izjavio da to nije bilo nimalo politički ukusno.

- Ja kad bih otišao u Njemačku, u Slovačku ili bilo koju drugu zemlju i rekao "nije vam baš najbolja ta odluka nadležnih organa, ja ću doći na taj skup koji ste zabranili", nisam siguran da bi me pustili u zemlju - rekao je Vulin.


Diplomatski imunitet

Po njegovim riječima, pojedinci su tražili da Bilčik bude uhapšen zbog toga, ali Vulin ističe da on ima diplomatski imunitet, a da je Srbija država koja poštuje svoje i međunarodne zakone.

- Kada imate diplomatski imunitet, možete biti uhapšeni ukoliko vas zateknu u vršenju krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti za kaznu veću od pet godina. Hajde da budemo realni, to tako funkcioniše i ne može drugačije - kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.