HRVATSKI PREMIJER

Plenković: Srbija ne može sjediti na dvije stolice, šta smo mi korisne budale?

Odobriti derogaciju tako da Srbija zbog "deala" s Putinom i dalje ima jeftinu rusku naftu, koja će doći u hrvatsku luku i Janafom biti prevezena u Srbiju u okolnostima kada Rusija vrši agresiju na Ukrajinu, rekao je Plenković

Plenković: Srbija preko Janafa može uvesti svu naftu, osim ruske. Šime Zelić / Pixsell

E. Ć.

6.10.2022

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u Pragu gdje se održava Samit o inicijativi za uspostavljanje evropske političke zajednice. 

Plenković je rekao kako Srbija preko Hrvatske može uvoziti svu naftu osim ruske, te da ne može, ukoliko želi evropsku perspektivu, sjediti na dvije stolice.

- Ja sam već nekoliko puta poručio da Srbija u ovakvim okolnostima ne može sjediti na dvije stolice, ne može biti zemlja koja će doći ovdje, razgovarati o evropskoj perspektivi i očekivati velike iskorake, a ne poštovati niti jednu sankciju prema Rusiji. Drugo, svu naftu koju Srbija treba i želi uvesti preko Janafa, može, ali ne rusku - rekao je Plenković u Pragu.

Podsjetimo, zemlje članice Evropske unije jednoglasno su dogovorile osmi paket sankcija Rusiji koji uključuje ograničenje cijena ruske nafte za treće zemlje. Evropska komisija je predlagala da se za zemlje zapadnog Balkana odobri izuzeće, međutim ocijenjeno je da nema potrebe za tim jer zemlje mogu svoje potrebe zadovoljiti kupovinom nafte iz drugih izvora.

- Odobriti derogaciju tako da Srbija zbog "deala" s Putinom i dalje ima jeftinu rusku naftu, koja će doći u hrvatsku luku i Janafom biti prevezena u Srbiju u okolnostima kada Rusija vrši agresiju na Ukrajinu! Šta ćemo mi tu biti, nekakve korisne budale? - izjavio je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.