ČVRST STAV

Medved o obuci ukrajinskih vojnika: Hrvatska je spremna

Čudi me, gotovo je nestvarno, da danas neko dovodi u pitanje ovakav oblik podrške Hrvatske prema Ukrajini, rekao je Medved

Tomo Medved. Ivica Galović / PIXSELL

A. O.

22.10.2022

Potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branilaca Tomo Medved izrazio je nevjericu da se u zemlji koja je i sama prošla rat dovodi u pitanje pomoć Hrvatske u obuci ukrajinske vojske.

On je izjavio da vlada čvrsto stoji u svome stavu pružanja podrške Ukrajini.

- Čudi me, gotovo je nestvarno, da danas neko dovodi u pitanje ovakav oblik podrške Hrvatske prema Ukrajini - rekao je Medved i izjavi novinarima nakon obilježavanja Dana općine Konavle.

Podsjetio je što je sve hrvatski narod prošao usred velikosrpske agresije, kada se hrvatska vojska naoružavala i formirala u samom toku rata, te obučavala i podizala borbenu sposobnost "kako bi u konačnici oslobodila svoju zemlju", a sve to činila je uz "veliku podršku prijatelja, saveznika, partnera".


Donesena deklaracija

Istaknuo je kako je hrvatska vlada konzistentna u svome stavu, koji je imala i prije agresije Rusije na Ukrajinu u februaru ove godine, a poglavito usred agresije i svo ovo vrijeme, da vrlo jasno pruža podršku Ukrajini.

Prema njegovim riječima, nakon što je Evropsko vijeće danas donijelo deklaraciju, vrijednu 100 miliona eura, o pružanju odgovarajućeg oblika osposobljavanja ukrajinskih oružanih snaga za odbranu i oslobađanje svoga teritorija, Glavni stožer HV-a predložit će kakav oblik pomoći Hrvatska može pružiti u programu obuke ukrajinske vojske, dok će odluku donijeti hrvatska vlada.

- Bilo da se radi o obliku dolaska raznih specijalističkih timova, odnosno raznih timova nižih nivoa vođenja i zapovijedanja, bilo da se radi o stožernom osoblju, bilo da se radi o specifičnim sposobnostima medicinskog osoblja, Hrvatska je spremna, u tom pogledu mi smo pripravni - rekao je Medved.


Jasan pristup

Na novinarsko pitanje kako komentira tvrdnju predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da Ukrajinci nemaju što naučiti od naše vojske, Medved je odgovorio kako smatra gotovo nestvarnim da neko to dovodi u pitanje, nakon svega su oni kao narod preživjeli, nakon svih sposobnosti koje su, kako kaže, u vrijeme i nakon Domovinskog rata izgradili kroz niz raznih oblika obuke i osposobljavanja.

Podsjetio je da je Hrvatska učestvovala u obučavanju afganistanskih snaga te je učestvovala u međunarodnim operacijama i misijama. 

- Hrvatska ima kadar koji posjeduje najviši nivo sposobnosti, itekako imamo što pružiti našim partnerima. Vlada RH zadržava svoj vrlo jasan i principijelan pristup podršci ukrajinskoj strani, odnosno, Ukrajini u odbrani i oslobađanju svoje zemlje - zaključio je on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.