STAVOVI

Profesor Zlatko Vujović iz Podgorice za "Avaz": Ko je najveći pobjednik izbora

Najviše su izgubili demokrate, SNP, URA, a pad podrške zabilježio je i Đukanovićev DPS

Vujović: Značajno lošiji rezultat. Facebook

Piše: Al. B.

26.10.2022

Najveće iznenađenje lokalnih izbora u Crnoj Gori predstavlja činjenica da je tek formirana stranka “Evropa sad” pobijedila oba, međusobno suprotstavljena crnogorska bloka, okupljena oko Demokratske partije socijalista, s jedne, te prosrpskog Demokratskog fronta, s druge strane.

Ovo za „Avaz“ kaže Zlatko Vujović, profesor Fakulteta političkih nauka i direktor Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) iz Podgorice.

Porezna politika

On pojašnjava da je neočekivan rezultat ova stranka ostvarila zahvaljujući populizmu i nerealnim obećanjima o povećanju plaća i penzija.

- Oni su kreatori izmjena poreske politike kojom je ukinut zdravstveni doprinos pa su građani dobili značajno veće iznose jer poslodavci više ne plaćaju doprinose - kaže Vujović.

Demokratski front je ostvario značajno lošiji rezultat nego na parlamentarnim izborima, ali su pobijedili u novoformiranoj Zeti i u Budvi, najbogatijoj općini nakon Podgorice.

Najviše su izgubili demokrate, SNP, URA. Pad podrške zabilježio je i Đukanovićev DPS. Kurs Crne Gore, koja je nakon smjene Abazovićeve vlade na pragu i vanrednih parlamentarnih izbora, u dobroj mjeri će zavisiti od nove stranke na crnogorskoj političkoj sceni.

- Lideri “Evropa sad” su prosrpski orijentisani, bliski su s SPC-om, iako se o tome nisu javno izjašnjavali. Međutim, oni su se na lokalnim izborima predstavljali kao prozapadna, multikonfesionalna stranka. S druge strane, potpuno suprotno Demokratskom frontu, nosili su crnogorska obilježja, njihov lider oblačio je crnogorsku nošnju, uspijevajući da dobiju i značajan broj prozapadnih birača. Na parlamentarnim izborima će se morati opredijeliti - ističe Vujović.



Državni nivo

U slučaju da, kao u Podgorici, “Evropa sad” i na državnom nivou bude partner DF-u, budućnost Crne Gore postaje veoma neizvjesna.

- Ako se to desi, onda to ide ka konfrontaciji sa zapadnim partnerima, postepenom udaljavanju od NATO-a i definitivnom zaboravljanju evropske perspektive - smatra Vujović.

Potrebne promjene

Trenutno samo “Evropi sad” i još nekoliko stranaka odgovara što brže održavanje parlamentarnih izbora. Vujović naglašava da će DPS morati napraviti drastične promjene, a među ključnima je da se odrekne kompromitiranih kadrova koji stranci nanose štetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.