PORODICA ŠOKIRANA

Cvijeta Stamatović predata porodici bez zlatnog zuba i burme

Prijavu nestanka ličnih stvari i potencijalno skrnavljenje leša prijavljeno je policiji u Bijelom Polju

Nije im bilo jasno gdje je u tako ograničenom prostoru mogla da gubi telefone. Stevo Vasiljević/Pobjeda

Igor Perić / Pobjeda

26.10.2022

Cvijeta Stamatović iz Danilovgrada, koja je 19. oktobra preminula u JU Dom starih „Bijelo Polje“, predata je iz te ustanove familiji bez burme na desnoj ruci i zlatnog zuba u gornjoj vilici, za koje šokirani članovi porodice tvrde da ih je posjedovala. Prijavu nestanka ličnih stvari i potencijalno skrnavljenje leša prijavljeno je policiji u Bijelom Polju, koja istražuje slučaj. Ukoliko se utvrdi da se tako nešto dogodilo, osnovni tužilac bi krivično djelo mogao okarakterisati kao krađu, potvrđeno je Pobjedi u policiji.

Ranko i njegov brat Blažo Baćko Stamatović iz Danilovgrada su najbliži Cvijetin rod, bratanići koji su se proteklih deset godina o njoj brinuli nakon što je sa sela prešla da živi kod njih. Zbog njenog zdravstvenog stanja i uznapredovale demencije, kao i činjenice da o njoj sem njih dvojice nije imao ko da brine, po preporuci socijalnih službi iz Danilovgrada tetku su prije godinu i po, kada se ukazalo upražnjeno mjesto, uputili u Dom starih u Bijelom Polju.

S nevjericom rekonstruišu slijed događaja i pojašnjavaju ekipi Pobjede na koji način su uopšte saznali i obratili pažnju da nema prstena - koji, kako naglašavaju, osim sentimentalne nema neku veliku vrijednost. Potom se ispostavilo da nema ni zuba, iako nije imala nikakvu intervenciju zubara, što je, kako ističu, prelilo čašu, izazvalo burne reakcije a onda i uključivanje policije koja je obavila izviđaj i dokumentovala njihovu prijavu i fotografijama.

Stamatovići, revoltirani i razočarani, kažu da je ovo nešto što su ranije čuli, odnosno vidjeli samo na filmu.

- Vjerovatno bismo, na insistiranje Rankovo, koji je bio njen zakonski staratelj, možda i prešli preko okolnosti da je nestao prsten, kako se ne bi izlagali dodatnom stresu i gubili vrijeme u situaciji kada treba da se pobrinemo za sahranu tetke. Stravično saznanje da je neko vjerovatno silom odlomio zub, za nas je bilo poraz i šok - ispričao je Baćko Stamatović Pobjedi.

Burno reagirao

Prema njegovim riječima, da nešto nije u redu saznali su na putu ka Bijelom Polju, gdje su se uputili nekoliko sati nakon što su iz Doma kontaktirali Ranka, kao staratelja, da im je tetka preminula.

– Ranko je razgovarao sa socijalnom radnicom koja je saopštila kako kod preminule nije bilo nikakvih dragocjenosti ili novca, na šta sam konstatovao da na domalom prstu desne ruke ima burmu koju nije skidala više od 30 godina jer je urasla. Dodao sam naglas dok je on razgovarao kako će je morati pronaći... - priča Baćko.

Nadovezuje se Ranko koji kaže da je nakon toga njegov brat naglas izustio i sumnju da će se ispostaviti da joj nema ni zuba.

– Pomislio sam, što ti pada na pamet, Baćko. Onda su se te slutnje obistinile kada smo došli u Bijelo Polje – priča Ranko.

Prethodno su, kažu, pozvali pogrebno preduzeće iz Bijelog Polja da u Dom odnese kovčeg, odijelo i sve što treba po proceduri, a rečeno im je da za ostalo treba da se pobrinu u ustanovi gdje je tetka bila smještena.

Baćko kaže da je po dolasku insistirao da pogleda tijelo, odnosno da skinu pokrov. Konstatovao je da nema burme.

– Onda sam, na zaprepašćenje svih, da bih umirio svoje sumnje, rukama otvorio usta i, nažalost, utvrdio da u gornjoj vilici, sa desne strane, nema zlatnog zuba – kaže on.

Šokirani Ranko, kako potvrđuju u ispovijesti, nakon brata učinio je isto, misleći da se Baćku učinilo takvo što.

Baćko je burno reagovao, počeo da viče, izgovara teške riječi a na negiranje medicinskog tehničara da je on presvlačio pokojnicu, odgurnuo ga je i počeo da prijeti, insistirajući da se mora pozvati policija da utvrdi ko je odgovoran za skrnavljenje.

Iz Doma su već bili pozvali interventnu jedinicu.

Stamatovići naglašavaju da su policajci iz intervente bili korektni i kada su vidjeli o čemu se radi, istakli da je to posao za redovnu policijsku proceduru i informisali ih da kada se priberu i smire daju izjave u stanici.

Oni ističu da je socijalna radnica Adela Malagić iz Doma sve vrijeme bila korektna, a i sama zaprepašćena cijelom situacijom. Donijela im je vodu za piće, a kasnije im je sugerisala da tako potrešeni ne idu nazad u Danilovgrad već da će im ako treba biti obezbijeđen smještaj u Bijelom Polju.

Bez poziva

Prema Rankovim riječima, do danas ih niko od uprave nije kontaktirao, niti zvao.

Baćko ističe da nikoga ne žele da optužuju unaprijed, niti da presuđuju, već da insistiraju da stvari treba da se istjeraju načistac.

– Tetka je doživjela duboku starost, umrla je u 89. godini, ali je propatila tokom teškog života. Podizala je svoje članove familije, živjela težačkim životom dog god je živjela na selu. Zbog pijeteta prema njoj i sjećanja porodice, mora se utvrditi počinilac, jer najmanje što zaslužuje je da joj neko mrtvoj vadi zube – kaže ogorčeno.

Stamatovići ističu da je njihova tetka u Domu bila godinu i četiri mjeseca. Kada premotaju film i što se sve događalo, sada, kažu, mogu da sumnjaju da su slično kao burma i zub završavali mobilni telefoni, jer su joj u više navrata nosili druge telefone nakon što bi ih iz Doma obavještavali da ih ona gubi.

Nije im bilo jasno gdje je u tako ograničenom prostoru mogla da gubi telefone koje niko nije uspijevao da pronađe. Ali, budući da se radi o dementnoj osobi, i pored neuobičajene situacije, nisu od toga pravili slučaj.

Dom starih pokrenuo internu istragu. Stevo Vasiljević/Pobjeda

Ranko je posljednji put vidio tetku prije mjesec. Prethodno, nekada jednom, nekad dva puta mjesečno nosio je voće, potrepštine. I tokom karantina, kada je nije mogao vidjeti, ostavljao bi portiru koji je potom predavao ljudima sa odjeljenja.

– Kada porodica preda stare ljude u dom, većina zaboravi na njih, mnogi se ne okrenu ni da ih sahrane. Mi to nismo učinili, i s obzirom da nemamo bližih od nje, bilo nam je stalo da je ona zdravo i dobro i da boravi negdje gdje neće biti kao biljka, već da pored elementarne brige ima i tu socijalnu dimenziju – ističu Stamatovići.

Napominju da je dom bio iznuđeno rješenje, budući da je Ranko imao dva infarkta, a Baćko stalno na poslu, drugu opciju nisu imali.

Naglašavaju da je porodica prelomila i odlučila da o ovoj velikoj neprijatnosti obavijesti javnost.

Ne zbog vrijednosti predmeta, jer su, kako kažu, oni zanemarljivi, već zbog toga da se utvrdi kojem je to bolesnom umu sinulo da se na taj način odnosi prema umrloj osobi. Ujedno, smatraju da će rasvjetljavanje slučaja doprinijeti da kroz ovakav pakao i stres niko više ne prođe.

Dom starih pokrenuo internu istragu, od nadležnih očekuju da daju krajnji sud

Direktor Doma starih „Bijelo Polje“ dr Radosav Nišavić saopštio je da se ova ustanova prvi put srijeće sa ovakvim prijavama i optužbama i da je zbog toga odmah po saznanju obavijestila nadležne organe i naložila internu istragu.

– Nakon obavještavanja porodice o nestanku zlatne burme i zlatnog zuba sa tijela pokojnice, JU Dom starih „Bijelo Polje“ obavijestila je policiju i nadležno tužilaštvo u Bijelom Polju koji su preduzeli zakonske radnje po našoj prijavi – saopštio je direktor Nišavić.


Nisu prijavljene dragocjenosti

U odgovoru je naveo da očekuje da nadležni organi daju krajnji sud o ovom događaju kako bi Dom mogao da reaguje „u cilju čuvanja digniteta Doma i svih zaposlenih i korisnika koji borave u njemu“.

- Opreza radi, u skladu sa pravilnicima koji su na snazi u našoj ustanovi, pokrenuli smo interne procedure na način što smo uzeli izjave od zaposlenih koji su tog dana bili u kontaktu sa pokojnom C. S. – naveo je Nišavić.

Ističe se da je korisnica bila smještena u JU Dom starih „Bijelo Polje“ 18. juna 2021. godine posredstvom Centra za socijalni rad, a preminula je 19. oktobra 2022. godine, te da je na dan smrti porodica koja je došla da preuzme tijelo tvrdila da nedostaje zlatna burma i zlatan zub koje je pokojnica imala.

Nišavić je saopštio da prilikom prijema kod C. S. nisu prijavljene dragocjenosti na čuvanje u blagajnu doma.

- Što se tiče stvari koje korisnik drži kod sebe, ustanova ne preuzima odgovornost za njihov nestanak ili gubitak jer se radi o kolektivnom smještaju i nemoguće je kontrolisati imovinu korisnika svakodnevno. Upravo iz ovog razloga imamo blagajnu koja dragocjenosti korisnika deponuje u sef i vodi evidenciju – naveo je on.

Kako je saopštio, rasvjetljavanje ovog slučaja je prije svega ustanove, jer se radi o optužbama na koje, kako je naveo, ne mogu ostati ravnodušni.

- Ovo iz razloga što je JU Dom starih ustanova kojoj je prvi put da se susreće sa optužbama ovog tipa, i zato što smo ustanova koja je fokusirana na sigurnost lica koja borave u njoj, jer se mahom radi o starim i nepokretnim licima – naveo je Nišavić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.