SJEVERNA MAKEDONIJA

Potpisan sporazum o Frontexu i predstavljen paket energetske podrške

Ursula Fon der Lejen je istakla da EU stoji uz narod Sjeverne Makedonije u jeku globalne krize koju je pokrenuo ruski rat protiv Ukrajine

Ursula Fon der Lejen: Predstavila Paket energetske potpore za Zapadni Balkan. Anadolija

A. Č. / Anadolija

27.10.2022

Evropska unija (EU) i Sjeverna Makedonija potpisale su u srijedu sporazum o saradnji u upravljanju granicama, prenosi Anadolija.

Sporazum su potpisali ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski i evropska komesarka za unutrašnje poslove, Ylva Johansson, kao i ambasador Češke Republike Jaroslav Ludva.

Potpisivanju sporazuma Sjeverne Makedonije s Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (Frontex) prisutvovali su i predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lejen (Von der Leyen) i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Kovačevski je rekao da je zahvaljujući sporazumu moguće zajednički djelovati protiv prijetnji poput ilegalne imigracije.


Više radnih mjesta

Osvrćući se na proces evropskih integracija svoje zemlje, on je rekao da je zadovoljan početkom pregovora o članstvu.

- Iskreno se nadam da ćemo biti ujedinjeni za budućnost naše zemlje i naših građana. Evropska unija znači više investicija, više radnih mjesta, bolje plaćenih poslova. Ne radimo toliko puno za članstvo u EU-u samo da kažemo da smo članovi EU-a. Mi radimo na punopravnom članstvu jer ćemo u tom procesu stvoriti bolje mjesto za život. Za nas nema alternative osim EU i ako opozicija to ne razumije, onda se bukvalno igraju s budućnošću Sjeverne Makedonije - rekao je Kovačevski.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora izrazila je i Von der Leyen, koja je na četverodnevnoj turneji u zemljama Zapadnog Balkana.

- Obećala sam vam da ćemo potpisati sporazum o Frontexu, prevešćemo ga na makedonski jezik, bez fusnota, bez zvjezdica, ravnopravno sa sva 24 jezika Evropske unije i to obećanje smo ispunili. Kao što sam rekla, u Evropskoj uniji postoje 24 službena jezika. Duboko sam uvjerena da neće dugo trajati, a imaćemo 25, jer je makedonski jezik tako lijep - rekla je von der Leyen.


Hitna pomoć za Sjevernu Makedoniju

Ona je također istakla da EU stoji uz narod Sjeverne Makedonije u jeku globalne krize koju je pokrenuo ruski rat protiv Ukrajine.

Von der Leyen je u Skoplju predstavila Paket energetske potpore za Zapadni Balkan.

Najavila je hitnu pomoć za Sjevernu Makedoniju u iznosu od 80 miliona eura u cilju rješavanja energetske krize.

Posjetom Sjevernoj Makedoniji predsjednica Evropske komisije započela je turneju zemljama zapadnog Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.