JEDNOGLASNA ODLUKA

Sjeverna Makedonija postala punopravna članica Unije za Mediteran

Odluku su jednoglasno donijeli ministri vanjskih poslova 42 zemlje članice Mediteranske unije

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani: Hvala svima. Twitter

A. Č. / Anadolija

24.11.2022

Sjeverna Makedonija postala je punopravna članica Unije za Mediteran (UfM), organizacije koja uključuje sve zemlje članice Evropske unije (EU), kao i sredozemne partnerske članice iz sjeverne Afrike, Bliskog istoka i Balkana, javlja Anadolu Agency (AA).

Tu odluku jednoglasno su donijeli ministri vanjskih poslova 42 zemlje članice Mediteranske unije u okviru Regionalnog foruma tog multilateralnog projekta, koji se održava u Barceloni.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani je, u obraćanju na svečanom događaju pristupanja, izrazio zahvalnost na prepoznavanju stvarnog interesa njegove zemlje za pridruživanje Uniji za Mediteran, kao i na ukazanom povjerenju.

- Naše učešće u Uniji za Mediteran kao platformi za regionalnu saradnju i dijalog omogućiće nam, kao zemlji sa započetim pregovorima za članstvo u EU, bliže umrežavanje i integraciju u evropske strukture koje pokrivaju mediteransku zonu i odgovarajuću interakciju sa zemljama Evropske unije i petnaestak zemalja južnog i istočnog Mediterana - rekao je Osmani, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.


Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, koji je kopredsjedavao regionalnim forumom, rekao je u uvodnom obraćanju da bi aktivnosti organizacije trebale imati više "stvarnog utjecaja".

Unija za Mediteran je osnovana 2008. godine kako bi ojačala regionalna partnerstva i promovisala stabilnost.

Njene članice su svih 27 država članica EU-a i 16 južnih i mediteranskih zemalja, uključujući Siriju, čije je članstvo suspendovano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.