DJECA NISU UGROŽENA

Srbija: 600 beba primilo fiziološki rastvor umjesto BCG vakcine u Beogradu

Grešku je napravila medicinska sestra zaposlena u ovoj klinici, zbog čega je doktor Željko Milković, vršilac dužnosti direktora te ustanove, ponudio ostavku, ali ona nije prihvaćena

600 beba nije primilo vakciju. Ilustracija / Bebologija

H. J. I.

27.10.2022

Davanje BCG vakcine protiv tuberkuloze rutinska je procedura za gotovo sve bebe u Srbiji, ali je 600 mališana u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" u Beogradu u rame dobilo injekciju fiziološkog rastvora.

Danica Grujičić, novopostavljena ministrica zdravlja u Vladi Srbije, saopćila je vijest u četvrtak, uz napomenu da djeca nisu ugrožena i da će pravu vakcinu primiti u narednom periodu.


Vakcinacija obavezna u Srbiji

Grešku je napravila medicinska sestra zaposlena u ovoj klinici, zbog čega je doktor Željko Milković, vršilac dužnosti direktora te ustanove, ponudio ostavku, ali ona nije prihvaćena, dodala je Grujičić, prenosi Radio televizija Srbije (RTS).

Saopćila je i da su određena tri ljekara koja će se pobrinuti da buduća vakcinacija protekne kako treba.

BBC novinari pokušali su da saznaju kako je fiziološki rastvor zamijenjen vakcinom u 600 špriceva, ali iz kancelarije direktora Narodnog fronta do objavljivanja teksta nisu odgovarali na pozive.

Bebe primaju BCG vakcinu prije izlaska iz porodilišta, a ukoliko su rođene van bolnice ili iz nekog drugog razloga nije bilo moguće izvršiti vakcinaciju, djeca treba da je prime do navršenih 12 mjeseci života, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Beograda.

Prema Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite ljekovima koji je izdalo Ministarstvo zdravlja, vakcinacija protiv tuberkuloze je obavezna u Srbiji za sva lica osim onih sa "trajnim kontraindikacijama."

Šta je BCG vakcina?

BCG vakcinu su napravili Alber Kamet i Kami Guerin, dvojica francuskih naučnika, a ona je prvi put upotrijebljena 1921. godine u francuskoj prestolnici Parizu.

Ovo je je liofilizovana vakcina koja se sastoji od živih, oslabljenih bacila mikobakterije bovis, navodi se u uputstvu za upotrebu koje je izdao Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Odbrana od tuberkuloze preko BCG vakcine je celularna i ne dolazi do stvaranja antitijela kao kod nekih drugih vakcina, objasnio je infektolog Moša Marković u izjavi za BBC u julu 2021. godine.

- Limfociti ubijaju ćelije zaražene mikobakterijom, a fagociti kasnije "proždiru" te mrtve ćelije - ispričao je ovaj specijalista iz Opšte bolnice u Pančevu.

Vakcina se prima u lijevu ruku, najčešće u nadlakticu i većina djece je dobije već u prvim danima života.

Tuberkuloza nije stvar prošlosti, što pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima je u 2019. godini 1.4 miliona ljudi širom svijeta preminulo od posljedica ove bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.