ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA

Predstavnici Srba napustili sve političke institucije, policajci skinuli uniformu Kosova

Odluka o napuštanju institucija bit će na snazi sve do trenutka dok Priština "ne povuče odluke o preregistaciji i formira zajednicu srpskih opština

Policajci skinuli uniformu. Kossev

Z. K.

5.11.2022

Nepozive ostavke na svoje funkcije su podnijeli gradonačelnici četiri većinski srpske općine na sjeveru Kosova, odbornici, poslanici u Skupštini Kosova, sudije, tužioci, administrativno osoblje u tužilaštvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regiona sjever, saopćeno je na konferenciji za medije Srpske liste.


Ostavljena policijska uniforma. Kossev

Objavljivanje ove odluke praćeno je gromoglasnim aplauzom prisutnih, a policajci su pred kamerama skinuli svoje uniforme.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je poslije sastanka održanog danas u Zvečanu odlučeno da predstavnici Srba napuste sve političke institucije, skupštinu, vladu Kosova, četiri općine na severu, kao i da prekinu učešće i rad Srba u organima pravosuđa i policije.

Danas je održan sastanak političkih, kao i predstavnika Srba koji rade u kosovskim institucijama i na njemu je donijeto nekoliko zaključaka, a glavni od njih je da Srpska lista napušta sve političke institucije. Odluka o napuštanju institucija bit će na snazi sve do trenutka dok Priština "ne povuče odluke o preregistaciji i formira zajednicu srpskih opština.


U Zvečanu postavljene zastave Srbije. Kossev

Kossev javlja da odmah nakon što su Srbi sa Sjevera izašli iz kosovskih institucija u Zvečanu su počele da se postavljaju srpske zastave uz natpis „Ovo je Srbija“ na bandere, i da je sve više zastava i na trafikama, okačenih iznad ulica.

Ista situacija je i u sjevernom dijelu Mitrovice gdje se zastave dijele prolaznicima u gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.