POTVRDIO PORTPAROL

Evropska unija pozvala Vučića i Kurtija na sastanak u Brisel

Nadamo se da će ono doći veoma brzo, kako je rekao visoki predstavnik Žozep Borelj (Joseph Borell), prije 21 novembra a ne poslije, izjavio je Stano

Vučić i Kurti. MILOŠ MILIVOJEVIĆ / TANJUG / FACEBOK

A. O.

18.11.2022

Evropska unija (EU) pozvala je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija da se sastanu u Briselu u okviru briselskog dijaloga.

Tu informaciju potvrdio je portparol EU Peter Stano koji je dodao da se nadaju da će do susreta doći "veoma brzo".

Stano je upitan da li će do ovog susreta doći prije 21 novembra, kada će kosovske vlasti početi sa izdavanjem novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskom registracijom, Stano je naglasio da je hitno "pronalaženje evropskog rešenja", piše RSE.



Sprovođenje plana

- Nadamo se da će ono doći veoma brzo, kako je rekao visoki predstavnik Žozep Borelj (Joseph Borell), prije 21 novembra a ne poslije - izjavio je Stano.

Šef evropske diplomatije je u ponedeljak, 14. februara ocijenio da su trenutne tenzije na relaciji Beograd-Priština "najozbiljnija kriza od 2013. godine", te je upozorio da rješenje treba pronaći prije 21. novembra.

Vlada Kosova je od 1. novembra počela da sprovodi plan o preregistraciji vozila sa tablicama koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama i plan je da se one prebace na RKS (Republika Kosovo) u tri faze.


Protivljenje odluci

Odluka, koju Priština primjenjuje iz drugog pokušaja, a čije destomjesečno odlaganje kosovske institucije nisu prihvatile uprkos pozivima iz međunarodne zajednice, nailazi na poseban otpor na sjeveru Kosova, gdje su četiri općine većinski naseljene Srbima.

Zvanični Beograd se protivi ovoj odluci Prištine, pozivajući istovremeno kosovske vlasti da formiraju Zajednicu srpskih općina, što je dogovoreno Briselskim sporazumom između Srbije i Kosova.

Predstavnici Srba na sjeveru Kosova izašli su iz kosovskih institucija nakon što je smijenjen direktor policije za region sjever Nenad Đurić jer je odbio da realizuje odluku Vlade o preregistraciji automobila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.