BRISEL

Glavni pregovarači Srbije i Kosova danas kod Lajčaka

Ostaje nejasno da li će se oni odvojeno sastati sa specijalnim predstavnikom za dijalog ili će doći i do zajedničkog sastanka

Petković i Bislimi danas u Briselu. RSE

H. J. I.

23.11.2022

Glavni pregovarači Srbije i Kosova boravit će u danas u Briselu gdje će se sresti sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih evropskih izvora.

Prema saznanjima RSE-a Petar Petković iz Beograda i Besnik Bislimi iz Prištine su potvrdili učešće na susretu sa Lajčakom. Međutim, ostaje nejasno da li će se oni odvojeno sastati sa specijalnim predstavnikom za dijalog ili će doći i do zajedničkog sastanka.


Najozbiljnija kriza od 2013. godine

Glavni pregovarači dolaze u evropsku prestolnicu samo dva dana nakon neuspJele runde dijaloga na najvišem političkom nivou.

Za krah susreta koji je održan 21. novembra domaćin Žozep Borelj (Josep Borrell) je odgovornost prebacio na premijera Kosova Albina Kurtija.

Kosovske vlasti su bile najavile za 21. novembar početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama. EU i SAD su u više navrata tražili od zvanične Prištine da odluku odloži na deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile.

Međutim, po povratku iz Brisela šef kosovske vlade Albin Kurti je saopštio da odlaže početak izricanja novčanih kazni za 48 sati nakon što je to od njega zatraženo od američke strane koje su poput EU izrazile razočarenje što lideri Kosova i Srbije nisu uspjeli da se dogovore sa visokim predstavnikom Boreljom o rješenju aktuelne krize na Kosovu.

Tenzije na relaciji Priština Beograd su nastale upravo zbog registarskih tablica, a Evropska unija je u više navrata ocijenila da se radi o "najozbiljnijoj krizi od 2013 godine".


Dogovor o slobodi kretanja

Tablice koje izdaju srpski organi su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru, odnosno u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Za Beograd i Srbe na severu Kosovu nisu prihvatljive RKS (Republika Kosovo) tablice, na kojima insistira Vlada Kosova.

Situacija se zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumijevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.