RADNICA RADIJA DUBROVNIK

Direktor splitske bolnice se izvinio pacijentici kojoj su gastroskopom razbili zube

Naravno da će u odnosu na navode iz članka KBC Split poduzeti sve kako bi utvrdio činjenice i poduzeo sve potrebne radnje, rekli su

Julije Meštrović, direktor splitske bolnice. Zeljko Hladika / PIXSELL

S. S. / UNA

25.11.2022

Spikerici HRT-ovog Radija Dubrovnik Mariji Laptalo u utorak su u KBC-u Split na pregledu želuca endoskopskim ultrazvukom (EUS) djelimično izbijena dva prednja zuba, a aparatom za pretragu naneseno je i više povreda usne šupljine.

Nakon što je priča izašla u medije, nazvao je lično Julije Meštrović, direktor bolnice.

Unutrašnja kontrola

- Kazao mi je da se i sam osjećao poniženo i traumatizirano nakon što je pročitao u medijima što sam prošla. Obećao je da će pokrenuti unutarnji nadzor - javila je Laptalo UNI.

Iz KBC-a su poslali i službeno saopćenje u kojem su to potvrdili.

- Na osnovu članka objavljenog u medijima u kojem se navodi da su pacijentici kojoj je rađena pretraga endoskopskog ultrazvuka želuca nanesene ozljede zuba i usne šupljine, izvještavamo kako smo istog dana po saznanju o navedenom započeli postupak vanrednog unutrašnjeg nadzora.

Više od 5000 endoskopija

U našoj se ustanovi godišnje obavi više od 5000 endoskopija gornjeg probavnog sistema i nikad nije zabilježena komplikacija poput navedene u objavljenom članku.

Naravno da će u odnosu na navode iz članka KBC Split poduzeti sve kako bi utvrdio činjenice i poduzeo sve potrebne radnje", rekli su.

Podsjetimo i na prvu izjavu voditeljice HRT-a: "Prijateljice su bile sa mnom, prestravile su se kad sam izašla iz ordinacije. Jučer sam cijeli dan plakala, a onda sam zaključila da se za ovo mora znati. Bolujem od dvije hronične bolesti i posjetu ljekaru mi nije nikakvo čudo, ni rijetko, a doživjela sam i neugodnosti. Ovako nešto nisam mogla ni sanjati. Osjećam se silovano, nemam bolje riječi - kaže Laptalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.