BIO BLIZAK MILOŠEVIĆU

Šefica diplomatije Kosova se protivi prisustvu Dačića na konferenciji u Londonu

Ona je izrazila dilemu kako govoriti o nedostacima tretmana ovih slučajeva nasilja na Kosovu, kada "ispred preživjelih seksualnog nasilja u sukobu sjede počinioci zločina seksualnog nasilja"

Donika Gervala Švarc: Šokirana sam sastavom posljednjem panela. ANADOLIJA

S. S.

28.11.2022

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala Švarc (Gërvalla-Schwarz) usprotivila se učešću srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića na Međunarodnoj ministarskoj konferenciji o prevenciji seksualnog nasilja u sukobu, koja se održava u Londonu.

Kako je saopćeno iz kosovskog ministarstva, Gervala Švarc (Gërvalla-Schwarz) je na ovoj konferenciji pitana o nedostacima Kosova u vezi s pružanjem pomoći žrtvama seksualnog nasilja u sukobu, sve dok nije odbila da odgovori jer je "na istom panelu, prije nje srbijanski kolega Ivica Dačić također je pozvan da govori."

Šokirana sastav posljednjeg panela

Gervala-Švarc je rekla da je Dačić "jedan od autora ovih zločina, kao desna ruka diktatora Slobodana Miloševića", a za to su joj aplaudirali prisutni u sali, među kojima je većina žena i žrtava seksualnog nasilja u sukobima.

- Malo sam šokirana sastavom posljednjeg panela, uz prisustvo glavnog arhitekte za počinjenje genocida na zapadnom Balkanu, uglavnom u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Imati glavnog arhitektu ovdje da nam daje savjete, u prisustvu žrtava i preživjelih ovog nasilja, tjera nas da se zapitamo o samom značenju ove konferencije - izjavila je Gervala-Švarc.

Ona je izrazila dilemu kako govoriti o nedostacima tretmana ovih slučajeva nasilja na Kosovu, kada "ispred preživjelih seksualnog nasilja u sukobu sjede počinioci zločina seksualnog nasilja".

28. i 29. novembra u Londonu

- Na mjestu gdje ja sjedim, bio je jedan od izvršilaca ovih zločina. I to se mora promijeniti - rekla je ministrica Gervala Švarc.

Konferencija, koja se održava 28. i 29. novembra u Londonu, fokusira se na globalni odgovor na seksualno nasilje u sukobu, njegovu prevenciju i podršku preživjelim.

Na ovoj konferenciji, ministrica Gervala Švarc sudjeluje na poziv ministra vanjskih poslova Velike Britanije, Džejmsa Kleverlija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.