UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA

Đukanović: Latinka Perović poštovana kao intelektualac i podržavalac savremenih crnogorskih strijemljenja

On je naveo da njen naučno-istraživački rad u otkrivanju i objektiviziranju srpske političke misli od ranog 19. vijeka do danas ostaje u bogatoj naučnoj i kulturnoj riznici Srbije

Đukanović: Mi u Crnoj Gori smo je posebno poštovali. Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

H. J. I.

14.12.2022

Historičarka Latinka Perović se u Crnoj Gori posebno poštovala kao intelektualka, tumač i podržavalac savremenih crnogorskih strijemljenja, kazao je predsjednik države Milo Đukanović.

Kako je saopćeno iz Službe za informisanje predsjednika, Đukanović je, povodom smrti Perović, uputio telegram saučešća njenoj porodici.


Jedna od najmarkantnijih ličnosti

- Svojim političkim djelovanjem, i svojim velikim naučnim djelom, Latinka Perović je kao jedna od najmarkantnijih ličnosti na srpskoj i jugoslovenskoj političkoj sceni, obilježila našu epohu - kaže se, između ostalog, u telegramu Đukanovića.

Kako se dodaje, Perović je bila akter, svjedok i pouzdani hroničar svih važnijih događanja u Jugoslaviji i Srbiji više od pola vijeka, o čemu je ostavila dragocjenu Historijsku građu.

- U svim razdobljima svog časnog života, Perović je bila evropsko lice svoje zemlje i svog naroda, simbol novoga i modernoga kao autentična potvrda da su evropske vrijednosti moguće i na balkanskim prostorima - rekao je Đukanović.

On je naveo da njen naučno-istraživački rad u otkrivanju i objektiviziranju srpske političke misli od ranog 19. vijeka do danas ostaje u bogatoj naučnoj i kulturnoj riznici Srbije.


Izuzetan poznavalac historije

- Mi u Crnoj Gori smo je posebno poštovali i kao izuzetnog poznavaoca balkanske historije 19. vijeka, kao naučnicu koja je razumijevala suštinu historijskog i političkog bića Crne Gore tog vremena, ali i kao intelektualca, tumača i podržavaoca savremenih crnogorskih stremljenja. I kao prijatelja - rekao je Đukanović.

On je kazao da je Perović sa posebnim senzibilitetom razumijevala težnju Crne Gore da obnovi svoju državu i odbrani svoj identitet, i da se konstituiše kao moderno evropsko demokratsko društvo.

Kako je saopštio, Perović je jednako tako razobličavala pogubnost nacionalizama koji su kroz historiju nanosili zlo i srpskom i svim drugim narodima na Balkanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.