PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Izjava njemačkog ambasadora je prijetnja srpskom narodu

Upitao je zašto Priština spominje žrtve i koliko će Srba pobiti, a spomenuo je i kosovskog premijera Albina Kurtija za kojeg je također kazao da prijeti

Vučić: Njemačka želi potpunu dominaciju na Balkanu. Miloš Tešić / ATAImages / Pixsell

H. J. I.

21.12.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je njemački ambasador Jorn Rod (Jörn Rohde) "poznat po antisrpskim stavovima te da se miješa u sve, počevši od toga kakav će se grah jesti u Sjevernoj Mitrovici".

- Njegova izjava je opasna, to je prijetnja srpskom narodu - rekao je Vučić za TV Pink osvrćući se na izjave njemačkog ambasadora da se barikade uklone do Božića.


"Njemačka želi potpunu dominaciju na Balkanu"

Upitao je zašto Priština spominje žrtve i koliko će Srba pobiti, a spomenuo je i kosovskog premijera Albina Kurtija za kojeg je također kazao da prijeti.

- Njemačka želi potpunu dominaciju na Balkanu - naveo je Vučić te dodao da je "uvijek znao da neko gura Kurtija u njegovoj neuravnoteženosti."

On je rekao da je srpska vojska deset do petnaest puta snažnija nego prije deset godina, kao i da će u Bakuu razgovarati o vojnoj saradnji.

- Naravno da nam je jaka vojska potrebna inače bi nas progutali kao mačka miša - naglasio je Vučić.

Kako je naveo, na odnose s Turskom će utjecati to što naoružavaju Prištinu, misleći pritom na bespilotne letjelice.

"Povjerenje Srbije u Zapad više ne postoji"

Vučić je rekao da će, po pitanju krize na sjeveru Kosova, kao vrhovni komandant Vojske Srbije donositi odluke u skladu s interesima svog naroda.

- Bolje hiljadu dana da razgovaramo, nego jedan dan da ratujemo - rekao je Vučić u javljanju iz Azerbejdžana za televiziju Pink.

- Koliko god mi bili mali i slabi, kada čuvate slobodu, kada čuvate svoja ognjišta, onda vam je snaga mnogo veća - naveo je Vučić.

On je ocijenio da neki misle da je pravi trenutak da izvrše potpuni pritisak na Srbiju zato što im se ne sviđa situacija u Ukrajini, navodeći da je potpuno izvjesno da će "strana koju oni podržavaju" s takvom "lakoćom pobijediti" kao što je to izgledalo prije dva ili tri mjeseca.

Predsjednik Srbije je kazao da povjerenje Srbije u Zapad više ne postoji, nakon izjave nekadašnje njemačke kancelarke Angele Merkel da su Sporazumi iz Minska doneseni samo da bi se kupilo vrijeme Kijevu, kao i izjave službenika koji mu je u lice rekao da Zapad neće poštovati nijedan sporazum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.