DŽELJALJ SVEĆLJA

Ministar unutrašnjih poslova Kosova: Ako KFOR ne reaguje, mi ćemo ukloniti barikade

Barikade su već izgubile razlog zašto su podignute, razlozi koji nikada zapravo nisu ni postojali, istakao je

Svećlja: Najbolji način je da barikade uklone oni koji su ih postavili. AP

H. J. I.

23.12.2022

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja (Xhelal Svecla) govorio je jučer o sigurnosnoj situaciji države ocijenivši je kao "pogoršanom" i poručio da, ukoliko KFOR ne reaguje - policija će ukloniti barikade.

Šef policije je rekao kako različito izvještavanje medija još više zabrinjava građane širom Kosova. On tvrdi da barikade za sjeveru države organizuju i postavljaju razne kriminalne grupe, naoružane i držane od strane građana kojima prijete kriminalne strukture koje diriguje Beograd.


Svrha blokada

- Pozivam građane da sarađuju sa institucijama Kosova i da ne nasjedaju na pritiske i ucjene Beograda. Barikade su već izgubile razlog zašto su podignute, razlozi koji nikada zapravo nisu ni postojali. Njihova jedina svrha je da blokiraju pravne radnje Kosova, a postavljene su nakon hapšenja Dejana Pantića koji je optužen za terorističke akte i napad na ustavni poredak - poručio je Svećlja.

Također, kaže kako bi najbolje rješenje bilo da barikade uklone oni koji su ih i postavili. Ali, u suprotnom - kosovska policija ima kapacitete da pristupi uklanjanjiu barikada sa graničnih prijelaza na sjeveru zemlje.

- Najbolji način je da barikade uklone oni koji su ih postavili. Ali, moram ponoviti da imamo sve potrebne kapacitete da uklonimo barikade. Zbog nastale situacije, u koordinaciji smo sa našim međunarodnim partnerima i očekujemo da će KFOR reagovati u najkraćem mogućem roku. Prošlo je 13 dana, a situacija je ista, ili možemo reći da je pogoršana. Očekujemo da odu što je prije moguće, a ako to ne urade, kao što sam naglasio, imamo kapacitet da to uradimo sami. Takva situacija na terenu samo povećava strah i nesigurnost građana", saopćio je Svećlja.


Situacija na GP Jarinje i Leposavić

Osvrnuo se i na špekulacije da se granični policajci na prijelazima Jarinje i Leposavić nalaze u teškim uslovima. Dodao je da su svi koji su imali bilo kakvih zdravstvenih ili drugih tegoba, hospitalizovani i zbrinuti.

- Situacija policajaca na Jarinju i Leposaviću špekulisana je kao otežana pa čak i da odbijaju hranu, a to je ne samo netačno, već je i neprihvatljivo i opasno. Jarinjski policajci koji su imali hronične bolesti i druge zdravstvene probleme povučeni su zahvaljujući saradnji sa KFOR-om - zaključio je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.