ELIXIR GRUPA

Oglasio se vlasnik amonijaka koji je iscurio kod Pirota

Kod dva vagona je prilikom iskliznuća došlo i do prevrtanja, a iz jednog od prevrnutih vagona je, usljed težih oštećenja, došlo i do curenja amonijaka

Došlo je do iskliznuća četiri od 20 vagoina. Nemanja Jovanović/Nova.rs

H. J. I.

26.12.2022

Elixir Grupa, vlasnik amonijaka koji je iscurio kod Pirota u Srbiji, oglasila se saopćenjem nakon nesreće.

- U nedjelju 25. decembra oko 16.30 došlo je do iskliznuća 4 od ukupno 20 vagona teretnog voza koji je prevozio amonijak natovaren u Bugarskoj. Vlasnik tereta, odnosno amonijaka koji se prevozio ovim teretnim vozom, je Elixir Grupa iz Šapca.


Vjeruje se da je u pitanju 20 tona amonijaka

Iskliznuće se dogodilo na dionici pruge izvan naselja, između željezničkih stanica Pirot i Staničenje. Kod dva vagona je prilikom iskliznuća došlo i do prevrtanja, a iz jednog od prevrnutih vagona je, usljed težih oštećenja, došlo i do curenja amonijaka. Još uvijek nije procijenjena iscurjela količina amonijaka, pretpostavlja se da je u pitanju količina od oko 20 tona.

Sve relevatne činjenice ovog akcidenta će se utvrditi nakon uviđaja koji radi Tehnička željeznička komisija, sastavljena od predstavnika imaoca javnih ovlaštenja: Infrastrukture Srbije, koja upravlja javnom željezničkom infrastrukturom i Srbija Karga, koji je prevoznik tereta u javnom željezničkom saobraćaju.

Elixir Grupa je momentalno stavila sve svoje resurse i obučene timove na raspolaganje Sektoru za vanredne situacije grada Pirota, a naše ekipe iz Prahova su sinoć poslate na mjesto događaja gdje učestvuju u sanaciji mjesta nesreće kako bi se svakodnevni život u Pirotu i okolini normalizirao u što kraćem roku.


Elixir Grupa ne snosi posljedice za nesreću

Iako Elixir Grupa kao vlasnik tereta ne snosi odgovornost za akcident koji se dogodio u javnom prevozu spremni smo da učestvujemo u sanaciji svih posljedica koje zbog nesreće trpi lokalno stanovništvo i životna sredina. Naš prioritet u ovom trenutku je zaštita zdravlja građana, a dugoročno sistemski rad na prevenciji sličnih incidenata.

Zahvaljujemo se svim ljudima angažovanim na saniranju posljedica nesreće i nadamo se brzom oporavku građana koji su bili izloženi dejstvu amonijaka uz ogromno žaljenje što je zbog toga došlo - navodi se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.