ODLUKA SKUPŠTINE

Predsjednički izbori u Crnoj Gori 19. marta

Smatrano je da je najprimjerenije i najadekvatnije da ovo bude termin održavanja izbora, saopćeno je iz Skupštine

Danijela Đurović. Skupština Crne Gore

E. Ć.

16.1.2023

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović raspisala je predsjedničke izbore za 19. mart, objavljeno je na stranici Skupštine.

Predsjednica Skupštine je saglasno Ustavu i Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore ovlaštena da predsjedničke izbore raspiše najkasnije 120 dana prije isteka mandata predsjednika Crne Gore.

- Imajući u vidu da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora za predsjednika Crne Gore ne može proteći manje od 60 dana, niti više od 90 dana, a vodeći računa da su u aprilu 2023. godine veliki vjerski praznici sve tri najbrojnije konfesije u Crnoj Gori, smatrano je da je najprimjerenije i najadekvatnije da termin za održavanje izbora bude 19. mart 2023. godine - navodi se u saopćenju.

Đurović je u obrazložoenju navela da u aprilu slijede veliki vjerski praznici tri najbrojnije konfesije u Crnoj Gori, zbog čega bi 19. mart bio najadekvatniji termin za održavanje izbora.

- Imajući u vidu mogućnost da nijedan od potencijalnih kandidata na izborima za predsjednika ne pobijedi u prvom krugu bilo je neophodno voditi računa o činjenici da se drugi krug izbora održava nakon 14 dana, što opet ne bi bilo primjereno da pada u vrijeme vjerskih praznika - navela je Đurović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.