REAKCIJE

Analitičar Denis Avdagić za "Avaz": Milanović govori ono što je Kremlju drago čuti

Teško je ulaziti u razloge takvih stajališta Milanovića, jer nemamo dovoljno saznanja, ali ona su sada definitivno proruska, ističe Avdagić

Avdagić: Milanović svoje karte bacio na Moskvu. Avaz / Pixsell

Alen Bajramovic

30.1.2023

Izjave Zorana Milanovića privuku prilično veliku pažnju, jer radi se o rijetkom visokom dužnosniku zemalja članica EU i NATO-a koji govori ono što je Kremlju drago čuti. 

Ovo je za "Avaz" kazao Denis Avdagić, vanjskopolitički analitičar iz Zagreba.

Milanović se danas usprotivio slanju naoružanja Ukrajini, te pored ostalog kazao da Krim više nikada neće biti dio Ukrajine, da je Kosovo oteto od Srbije ...

- Teško je ulaziti u razloge takvih stajališta Milanovića, jer nemamo dovoljno saznanja, ali ona su sada definitivno proruska. To je jedino nesporno. Ako vas ruski mediji hvale, ako vas Lavrov hvali, stvari su jasne i nema potrebe o toj činjenici previše raspravljati - kaže Avdagić.

Na Zapadu razumiju položaj Hrvatske

Dodaje da zapadni dužnosnici razumiju položaj Hrvatske, da je Vlada ključna u zauzimanju vanjskopolitičkih stavova, ali da se, "zahvaljujući" Milanoviću na Hrvatsku gleda kao na državu koja odudara od zapada.

- Znamo da je ruski interes prisutan i on nije nažalost pozitivan. EU zemlje i Zapad nastoje unaprijediti regiju i pružiti joj priliku demokratskog razvoja, uz financijsku podršku, a prije svega kako bi se kompletnu Evropu integriralo i učinilo jedinstvenim slobodnim i naprednim područjem. 

Rusija i kremaljska politika promoviraju suprotno, problematične priče. Podupiru i surađuju s onima koji žele spriječiti europsko jedinstvo, podrivati ga. Oni žele što slabiju Europu, razdijeljenu, posvađanu - ističe Avdagić.

Sreća za države bivše Jugoslavije

Zaključuje da je sreća za države bivše Jugoslavije što nemaju teritorijalnog dodira s Rusijom ili zemljama pod njenim utjecajem, a za Hrvatsku što ima premijera kojeg se ne gleda kao proruskog.

- Za Bosnu i Hercegovinu, ukrajinska nesreća je pomalo također sreća. Nju treba iskoristiti, i uz sve loše što se dogodilo, bosanskohercegovačka politička scena mora, pored svih problema, maksimalno iskoristiti moment. Igrate s igračima koje imate, to je reprezentacija, kako god to izgledalo, ali zato i pričamo o efektu sreće - dodaje Avdagić.

Usamljen među evropskim liderima

Zoran Milanović je, zaključuje, svoje karte bacio na Moskvu, a oni koji ga podržavaju trebaju odgovoriti na jednostavno pitanje.

- S pozicije prosječnog građanina najbolje je promisliti gdje si ko može zamisliti život. Koji postotak je onih koji bi u tom smislu zamislili Moskvu ili Rusiju? 

Odgovor na to pitanje najbolje ilustrira zašto je jedinstvo Evrope tako snažno i zašto je Milanović tako usamljen među evropskim liderima po stajalištima u kontekstu Moskve - ističe Denis Avdagić, vanjskopolitički analitičar iz Zagreba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.