POLITIČKI ANALITIČAR

Denis Avdagić za "Avaz": Politika Zorana Milanovića doživjela je poraz, agresivni pristup nije dobio podršku

U Hrvatskoj predstoji neko vrijeme, vjerovatno vrlo tihih, pregovora o novoj većini

Avdagić: Komentarisao rezultate izbora u Hrvatskoj. Avaz / Pixsell

Alen Bajramovic

18.4.2024

Još je prerano govoriti o tome ko će činiti novu Vladu Hrvatske, ali je do nove većine jako teško doći bilo kome osim HDZ-u. 

Ovo je za “Avaz” izjavio politički analitičar Denis Avdagić, naglašavajući da bi sve druge kombinacije uključivale političke vratolomije i spajanje krajnje desnih sa ljevičarskim strankama.

Promjena političkih dresova

- U Hrvatskoj predstoji neko vrijeme, vjerovatno vrlo tihih, pregovora o novoj većini, pri čemu nije nemoguće da dođe do promjene političkih dresova kod nekih aktera. To je nešto što smo vidjeli u zadnja dva izborna ciklusa – kaže Avdagić.

On se slaže sa ocjenom da je politika Zorana Milanovića doživjela poraz.

On jeste poražen, apsolutno, jer se vrlo jasno svrstao gdje ide i kako razmišlja. Uspostava nove HDZ-ove vlade bila bi njegov potpuni poraz, a do tada će još uvijek kalkulirati. Još uvijek se nije obratio i jasno je da traži način kako nastaviti dalje. Mislim da je jasno da je taj njegov agresivni pristup nešto što nije naišlo na široku podršku. Glasači su računali koja je to opcija kojoj on pripada. To su, prijje svega, Rijeke pravde čiji izborni rezultat takav da možemo reći da im Milanović nije previše pomogao

Oba bloka predstavljaju se dobronamjernima prema BiH, ali imaju različite pristupe. Naša zemlja je i u predizbornoj kampanji, ali i prvim izjavama nakon objavljivanja rezultata izbora bila jedna od dominantnih tema. Avdagić podsjeća da tema nije bila samo pozicija Hrvata iz BiH, već i pokušaj da se BiH, zbog migrantske krize, pokuša nametnuti kao prijetnja po Hrvatsku, što je iz zvaničnih institucija, prvenstveno od strane ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, odmah demantirano. Tema je bio i Dodik, kaže Avdagić, čak i međusobne optužbe jesu li Milanović ili Plenković imali više fotografija s njim, ali uz pomoć Googlea jednostavno je ustanoviti da je na tom planu Milanović bio u apsolutnoj prednosti.

Evropski način funkcioniranja

- Mislim da je Plenkovićev stil nešto što pripada evropskom načinu funkcioniranja, djelovanja i što u diplomatskim i međunarodnim vodama najprije probija barijere. 

Milanovićeva varijanta lupanja šakom od sto, prijetnje, ucjene, vidjeli smo da nije nešto što prolazi, pa i u kontekstu BIH ne nailazi na odobravanje. Mislim da je fer reći da je Plenkovićeva vlada nastojala biti na usluzi BiH. 

S druge strane, Milanovićeva politika nije bila od neke osobite koristi i čak je pravio problem i samom Plenkoviću – ističe Avdagić.

Nakon što je predstavnik Bošnjaka izborio mandat u Saboru, Avdagić očekuje da Nacionalna koordinacija Bošnjaka dobije poziv i za sudjelovanje u novoj većini i kreiranju nove Vlade Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.