SRBIJA

Poznat epilog slučaja izmicanja stolice profesorici

Veći dio profesora je konstatovao da su se učenici popravili nakon produženog vaspitno-pedagoškog rada nakon incidenta

Sa spornog snimka. Screenshot

S. S. / Novosti.rs

10.3.2023

Tim za borbu protiv nasilja u Tehničkoj školi u Trsteniku (Srbija) predložio je da đaci N. Ž. (17) i M. M. (18), učesnici incidenta sa izmicanjem stolice profesorici i snimanjem nemilog događaja, dobiju ukor Nastavničkog vijeća i jedinicu iz vladanja, navode Novosti.

Sa većinom glasova, ovaj prijedlog je usvojen na sjednici Nastavničkog vijeća, a veći dio profesora je konstatovao da su se učenici popravili nakon produženog vaspitno-pedagoškog rada nakon incidenta, koji se odigrao još 9. novembra prošle godine.

Okončan postupak

Sva je prilika da se sa ovom sjednicom Nastavničkog vijeća škole i ocjenom Tima stavila tačka na vaspitno-disciplinski postupak, koji se u međuvremenu pretvorio u agoniju sa odlukom za isključivanje oba đaka, bez odgovarajućeg vaspitnog-pedagoškog rada uslijed čega je i usvojena njihova žalba na isključenje još prošlog decembra, navode Novisti.

Đaci su nastavili da pohađaju nastavu, a pojačan vaspitno-pedagoški rad otpočet.

Profesorica Marija Stevanović je od prošlog mjeseca ponovo u nastavi, ali ne predaje više odjeljenju trećeg razreda, gdje joj je N. Ž. izmakao stolicu, dok su je M. M. i I. R.(16) snimali.

Taj snimak je, da podsjetimo, prenošen uživo na Instagramu, odnosno distribuiran putem vibera.

U međuvremenu, direktor škole Miloš Glidžić podnio je ostavku. Ministar prosvjete, kako je Ministarstvo dan kasnije potvrdilo saopćenjem, tu ostavku je i prihvatio.

Krivično djelo zlostavljanje

Procesuiranje protiv učenika pred pravosudnim organima u Kruševcu i u Trsteniku je još uvijek u toku. Više javno tužilaštvo u Kruševcu zatražilo je krivične sankcije protiv dva maloljetna učesnika incidenta: u slučaju N. Ž., zbog krivičnog djela zlostavljanje i mučenje, i šumskih krađa u produženom trajanju.

U slučaju I. K. (16), učenika koji je izbjegao vaspitno-disciplinski postupak tako što se ispisao dan prije nego da Nastavničko vijeće prvi put odlučuje o incidentu, tužilaštvo traži sankcije za krivično djelo zlostavljanje i mučenje u saizvršilaštvu.

Procesuiranje trećeg i najstarijeg učesnika incidenta, M. M.(18), koji je također snimao nemili događaj, procesuira se pred Osnovnim javnom tužilaštvom u Trsteniku i istražne radnje se, prema saznanjima "Novosti", nastavljaju naredne sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.