PREMIJER KOSOVA

Kurti: Potpuna normalizacija odnosa zahtijeva međusobno priznanje

Nadam se da odbijanje Srbije da potpiše prijedlog u Briselu nije pokazatelj da se ne slaže sa sadržajem, rekao je

Albin Kurti. Anadolija

S. S.

12.3.2023

Premijer Kosova Albin Kurti ponovio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Briselu 27. februara odbio da potpiše evropski prijedlog i najavio sljedeći sastanak u Ohridu 18. marta, prenosi Kosovo online.

Kurti je s foruma u Manhajmu koji je organiziran na inicijativu studenata tog Univerziteta, objavio video poruku u kojoj je poručio da potpuna normalizacija odnosa zahtijeva međusobno priznanje.

Kurti je dodao da se nada da "odbijanje Srbije da potpiše evropski plan, ne znači da se ne slaže s njim".

- Na trilateralnom sastanku u Briselu 27. februara, ponudio sam da potpišem osnovni sporazum uime Republike Kosovo. Nažalost, predsjednik Srbije je to odbio nakon čega je obavijestio javnost. Sljedeće sedmice ćemo se ponovno sresti u Ohridu. Nadam se da odbijanje Srbije da potpiše prijedlog u Briselu nije pokazatelj da se ne slaže sa sadržajem. Svakog dana svjedočimo kreativnosti i konstruktivnosti. Smatramo da osnovni sporazum između Kosova i Srbije predstavlja napredak ka međusobnom priznanju između dvije države. Vjerujemo da potpuna normalizacija odnosa zahtijeva takvo priznanje kao centralni dio sporazuma - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.