TELEFONSKI POZIV

Kurti razgovarao s Erdoanom

Predsjednik Erdoan zahvalio je premijeru Kurtiju na punoj solidarnosti sa državom i narodom Turske

Kurti i Erdoan sa jednog od prethodnih susreta. Anadolija

N. Aj.

4.3.2023

Premijer Kosova Albin Kurti razgovarao je danas telefonom sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoanom, (Recep Tayyip Erdogan).

Kurti je u ime Vlade Republike i naroda Kosova još jednom izrazio saučešće predsjedniku Erdoanu, a preko njega i porodicama žrtava zemljotresa i cijelom narodu Turske, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Jačanje odnosa

Zahvalio je Erdoanu na velikodušnom gostoprimstvu u Istanbulu 3. februara, gdje su imali veoma produktivan sastanak koji će poslužiti za dalje jačanje odnosa i trajnog prijateljstva između dvije zemlje.

Premijer Kurti je rekao da Kosovo nije velika zemlja, ali ima veliko srce, što je velikodušno pokazala prema svima u njihovim teškim danima, a i prema Ukrajincima i Afganistancima.

- Kosovo jeste i uvijek će biti uz prijateljske zemlje u njihovim teškim danima, posebno uz Tursku -kazao je Kurti.

Dan žalosti

Predsjednik Erdoan zahvalio je premijeru Kurtiju na punoj solidarnosti sa državom i narodom Turske, koji prolazi kroz najgoru katastrofu u ovom vijeku. On je zahvalio na odluci za podršku i pomoć pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga koji tragali i spasavali iz ruševina, kao i na proglašenju dana žalosti na Kosovu.

Bilo je riječi i o posljednjem sastanku u Briselu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, a predsjednik Erdoan pozdravio je postignuti rezultat i izrazio podršku premijeru Kurtiju i spremnost da pomogne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.