SRBIJANSKI MINISTAR

Basta postavio pitanje ambasadoru Rusije: Zašto ste 1992. u UN-u glasali za sankcije Srbiji?

Na Twitteru je objavio dvije fotografije – s tadašnjeg glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a i kako građani Srbije u gužvi pokušavaju doći do hljeba

Rade Basta. Printscreen

H. J. I.

16.3.2023

Rade Basta, ministar privrede Srbije, pitao je ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka zašto je njegova zemlja u Ujedinjenim nacijama 1992. godine glasala za uvođenje sankcija tadašnjoj Saveznoj republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora).

Na Twitteru je objavio dvije fotografije – s tadašnjeg glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a i kako građani Srbije u gužvi pokušavaju doći do hljeba.

- Ruski ambasador pri UN-u Julij Vonorcov glasa za Rezoluciju UN 757 kojom se uvode sankcije našoj zemlji 30. maja 1992. Zamolio bih ambasadora da odgovori na pitanje: Zašto je Rusija 1992. u UN-u glasala za uvođenje sankcija nama? - napisao je na Twitteru.

Podsjećamo, Bocan-Harčenko izjavio je ranije da Rusija pozitivno gleda na pošten stav predstavnika srbijanskog rukovodstva, koji su se ogradili od antiruskih apela ministra Baste da se Srbija pridruži zapadnim sankcijama protiv Moskve. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.