DO 9 SATI

Centar za monitoring i istraživanje: Izlaznost birača u Crnoj Gori 6,6 posto

Sljedeći presjek izlaznosti je u 11 sati

Sa glasanja u Podgorici. Avaz

A. O.

19.3.2023

Centar za monitoring i istraživanje jutros je održao prvu konferenciju za medije u okviru nadgledanja izbora u Crnoj Gori 2023. godine.

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) na predsjedničkim izborima do 9 sati glasalo je 6,6 posto birača. Izlaznost po regijama je sljedeća, u južnoj regiji 5,6 posto, centar 7,4 posto, sjever: 6,5 posto birača.


Sa konferencije. Printscreen

- Ako se osvrnemo na ranije izbore, izlaznost na predsjedničkim izborima 2018. godine do 9 sati iznosila je 6,2 posto, na parlamentarnim 2020. godine 14,7 posto i parlamentarnim 2016. 6,67 posto - rekla je na press konferenciji PR koordinatorica CeMI-a Maja Bjelić. 

Zabilježene nepravilnosti

Kazala je da od otvaranja biračkih mjesta do prvog presjeka u 9 sati nisu zabilježene značajnije nepravilnosti.

- Uočene nepravilnosti odnosile su se na uobičajne probleme prilikom otvaranja biračkih mjesta i početka procesa glasanja. To su prevashodno propusti u radu biračkih odbora, koji su se odnosili na glasanje bez potpisivanja u izvod iz biračkog spiska i čitanje imena birača prilikom identifikacije - rekla je Bijelić.

Kazala je da je primijećen i reklamni materijal u blizini biračkih mjesta.

- Na četiri biračka mjesta, odbori su tražili od CeMI-jevih posmatrača da im dostave dokumentaciju koja nije potrebna ili ne postoji i na taj način pokušali da ih ometaju u radu. Iako su problemi prevaziđeni, apelujemo na biračke odbore da ne ometaju rad naših posmatrača i da se obrate opštinskim komisijama ukoliko imaju nejasnoća - rekla je Bjelić.

450 akreditovanih posmatrača

Podsjetila je da se posmatračka misija CeMI-ja sastoji od 450 akreditovanih posmatrača, koji su raspoređeni na biračkim mjestima na cijeloj teritoriji Crne Gore.

- Posmatrači CeMI-ja prate tok glasanja za predsjedničke izbore na 450 biračkih mjesta. Biračko pravo u Crnoj Gori ima 542.154 građanina, koji danas glasaju na ukupno 1.162 biračka mjesta - rekla je Bjelić.

Pozvala je građane da uočene nepravilnosti jave CeMI pravnom timu na broj telefona 020 511 513, putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me.

- Nakon prijave, naš pravni tim će obrađivati eventualnu nepravilnost i preko društvenih mreža i drugih kanala o tome obavijestiti medije, cjelokupnu javnost i pozivati nadležne na odgvornost - rekla je Bjelić.

Sljedeći presjek izlaznosti u 11 sati

U toku izbornog dana 19. marta Centar za monitoring - CeMI će, obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana u toku izbornog dana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta, saopštavati javnosti preko redovnih press konferencija koje se prenose uživo preko You Tube kanala CeMI-ja, veb sajtova www.ferizbori.me i www.cemi.izbori.org.me, zvaničnih profila društvenim mrežama, Facebook i Twitter.

Misija građanskog nadgledanja predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 2023. godine. realizuje se uz podšku Britanske ambasade Podgorica.

Sljedeći presjek izlaznosti je u 11 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.