UBIJENOG VUKOTIĆA

Crnogorski policajci ubicama servirali vođu škaljaraca?

Terete ih da su tokom 2020. godine dva puta učestvovali u pokušaju likvidacije tog Kotoranina

Jovan Vukotić. Facebook

S. S. / Vijesti.me

7.4.2023

Policajac iz Crne Gore Marko Novaković (35) dostavljao je kolegi Ljubi Miloviću (39) službena saznanja i informacije, koje je ovaj prosljeđivao šefu kavačkog kriminalnog klana Radoju Zviceru, pišu Vijesti.me.

To se indirektno navodi u policijskom obavještenju o podnošenju krivične prijave protiv ta dva službenika Uprave policije, zbog sumnje da su pomagali da se ubije sada pokojni Jovan Vukotić, vođa suprotstavljene škaljarske kriminalne grupe.

Terete ih da su tokom 2020. godine dva puta učestvovali u pokušaju likvidacije tog Kotoranina, čije ubistvo je jednom spriječeno ispred Odjeljenja bezbjednosti Kotor - hapšenjem optuženog člana Zvicerove ekipe Petra Mujovića.

Vijestima je tada nezvanično rečeno da je Mujović prvobitno sve priznao. Ipak, nakon razgovora sa pojedinim službenicima Uprave policije sve je porekao i osuđen na samo pet mjeseci robije - zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Prije četiri dana

Iz Uprave policije jučer su saopćili da su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja prijavu protiv Milovića i Novakovića podnijeli prije četiri dana:

- Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo u pokušaju putem pomaganja, dok se M. N. stavlja na teret i krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Lj. M. i M. N. se terete za krivično djelo ubistvo u pokušaju putem pomaganja, na štetu pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije, oštećenog, sada pokojnog, J. V. u dva događaja iz 2020. godine - objasnili su iz UP Crne Gore.

U saopćenju dodaju da je u vezi s jednim od ta dva događaja Mujović pravosnažnom presudom oglašen i osuđen na kaznu zatvora.

- P. M. je, podsjećamo, lišen slobode 21. oktobra 2020. godine ispred Odjeljenja bezbjednosti Kotor, kojom prilikom je kod njega pronađen pištolj sa udaračem u zadnjem položaju, spreman za upotrebu, a koji je bio izbrušenog fabričkog broja sa okvirom u kojem se nalazilo 14 komada municije, sa metkom u cijevi, a na koji način je spriječeno ubistvo J. V. - saopštili su iz policije.

Proslijeđivao organizatoru kriminalne grupe

Objašnjavaju da je Novaković, kao aktivni službenik Uprave policije, raspoređen u Odjeljenju bezbjednosti Kotor, zloupotrebom službenog položaja, dostavljao raspoloživa saznanja i informacije Uprave policije Miloviću:

- Do kojih je dolazio vršenjem službenih radnji, dok je Lj. M. te informacije prosljeđivao organizatoru kriminalne grupe i drugim licima.

Nakon što je ispred zgrade policije hapšenjem Mujovića spriječena likvidacija Vukotića, izvori bliski pokojnom Kotoraninu kazali su da je Nikšićanina ispred kotorskog Odjeljenja bezbjednosti razoružao tjelohranitelj vođe škaljaraca Dragoljub Ćetković.

Objasnili su i da je Mujović prethodno vozilom pratio Vukotića, kojeg je policija tog dana oko 15 časova zaustavila ispred tunela Vrmac.

Nakon što su mu saopštili da mora poći u policijske prostorije da od njega prikupe obavještenja, Vukotić je tražio da mu uruče poziv.

- Nakon skoro sat vremena donijeli su poziv i otišli su do stanice. Dok je Jovan sjedio unutra, vidio je da jedan od policajaca unosi ‘češku zbrojevku’ i rekao im je da to može opaliti. Nastala je gungula, a onda je ušao Ćetković i kazao mu – „Uhvatio sam ga, sa metkom u cijevi pištolja“. Vukotić je pitao koga, a ovaj je objasnio da ih je taj Mujović, kojeg je razoružao ispred stanice policije, pratio sve vrijeme, čak i onih skoro sat dok su čekali poziv za saslušanje”, rekao je tada jedan od Vukotićevih branilaca.

Kriptovani telefon

Iako je u prvim danima istrage nezvanično rečeno da su u kriptovanom telefonu Mujovića pronađene poruke nalogodavaca ubistva, identitet tih osoba nije saopšten.

Mujović je rođeni brat Radovana Mujovića, navodnog vođe nikšićkog ogranka kavačkog kriminalnog klana.

Vukotić je više puta upozoravao da policajci od njega prave glinenog goluba, navodeći da mu zbog toga i oduzimaju blindirane automobile. Javno je optužio nekoliko policijskih funkcionera da rade za kavački klan.

Vukotićevi pravni zastupnici početkom 2021. podnijeli su krivičnu prijavu protiv više policajaca koji su mu u oktobru 2020. godine naredili da dođe u kotorsku stanicu policije, gdje ga je vrebao plaćeni ubica.

U prijavi su opisali zbivanja tog dana, navodeći da su od tog Kotoranina policajci tražili da se odmah javi u Odjeljenje bezbjednosti (OB), ali da ga tamo niko ništa nije pitao, već da je samo čekao u hodniku.

Oni su i tada objasnili i da se, dok je Vukotić u pratnji policije i ličnog obezbjeđenja išao prema ulazu u stanicu policije, neposredno ispred glavnog ulaza nalazio Petar Mujović - naoružan i sa kriptovanim telefonom u ruci.

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici krajem marta potvrdilo je optužnicu protiv Petra Mujovića, okrivljenog da je po nalogu Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana trebalo da ubije Jovana Vukotića.

Po nalogu Zvicera i Kašćelana

Mujović se našao na optužnici SDT-a nakon što su skaj komunikacije razotkrile da je po nalogu Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana trebalo da ubije Jovana Vukotića 31. jula 2020. u Baru, i to na sahrani njegovog kuma i vođe barske grupe Alana Kožara.

Vukotić je tri dana prije sahrane Kožara izašao iz pritvora, nakon što je obustavljena istraga protiv njega i oslobođen optužbi za pokušaj ubistva Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

Plan da vođu škaljaraca ubiju 31. jula 2020. godine propao je jer Vukotić nije dolazio na sahranu već je, kako se navodi u optužnici, boravio u kući porodice Kožar.

Drugi plan po kojem je Mujović trebalo da ubije Vukotića je prilikom glasanja na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine, međutim Vukotić nije došao na glasanje.

Mujović je, prema navodima optužnice, bio dio i trećeg plana ubistva Vukotića, koji nije uspio - oktobru iste godine, ispred zgrade kotorske policije.

Jovan Vukotić ubijen je 8. septembra 2022. godine u Turskoj.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćeni su i Zvicer, Kašćelan, Ljubo Milović, Petar Lazović, Radoje Živković, Milan Vujotić i drugi...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.