PRISUSTVOVAO I ABAZOVIĆ

U Nikšiću otvorena fabrika za proizvodnju votke Beluga

Kompanija je u Nikšiću već zaposlila više od 200 radnika u proizvodnji, administraciji i logistici

Sa današnjeg otvaranja. Vlada Crne Gore

H. J. I.

12.4.2023

Noblewood grupa otvorila je danas u Nikšiću fabriku za proizvodnju votke Beluga. Otvaranjem fabrike Crna Gora će postati baza jednog od najprestižnijih i najprepoznatljivijih brendova pića na svijetu, Beluga Noble vodke.

Kompanija je u Nikšiću već zaposlila više od 200 radnika u proizvodnji, administraciji i logistici, dok kancelarija za marketing i prodaju u Tivtu broji 50 zaposlenih. Do 2025. godine planiran je rast ukupnog broja zaposlenih na 400, a za zaposlene su u planu i različiti programi stručnog usavršavanja i obrazovanja.

Otvaranju prisustvovao i Abazović

Prema najavama već u u narednom kvartalu kompanija će početi proizvodnju premium džina i premium ruma, a planirano je i lansiranje novog pića sa nižim procentom alkohola, Beluga Adriatic Botanicals.

Sa današnjeg otvaranja. Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je na otvaranju fabrike da su upravo proizvodni pogoni i fabrike ono što nedostaje Crnoj Gori.

- Posebna mi je čas što otvaram fabriku globalno poznatog brenda. Otvaranja proizvodnje votke Beluga se ne bi postidjele ni jedna Njemačka, Francuska ili SAD. Mislim da je ovo veliki dan za Crnu Goru zato što dolaze svjetski brendovi, što se ekonomija konačno izvozno orijentiše i što će gro proizvoda iz ove fabrike otići van granica Crne Gore. To će nam pomoći da smanjimo odnos izvoza i uvoza i daće velike efekte ne samo za Nikšić, već za cijelu našu zemlju - kazao je Abazović.

Uloženo oko 25 miliona eura

Podsjetimo, prema ranijim najavama plan je da fabrika kompanije Noblewood Adriatic, koja će u Nikšiću proizvoditi votku Beluga Montenegro, pakuje oko 30 miliona boca godišnje. Sama investicija vrijedna je oko 25 mil eura, a očekivana godišnja vrijednost izvoza je 500 mil eura.

Kompanija ima fabriku koja je posebno samo za Rusiju, a fabrika u Crnoj Gori ima ambiciju da razvoja izvoz za cijeli svijet pod brendom Beluga Montenegro.

Vlasnik brenda Beluga Aleksandar Mečetin kupio je prošle godine dio nikšićke kompanije Neksan, a tada je najavljeno da će pogoni u Nikšiću proizvoditi jaka pića, votku, džin, liker i rum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.