BRISEL

Odbor za vanjsku politiku Evropskog parlamenta usvojio izvještaj o Kosovu

Izražena je zabrinutost zbog napada na istraživačke novinare na Kosovu

Usvojen izvještaj. Twitter

FENA

26.4.2023

Odbor za vanjsku politiku Evropskog parlamenta danas je usvojio izvještaj o Kosovu koji je predstavila izvjestiteljica za tu zemlju Viola von Cramon.

U izvještaju se pozdravlja zahtjev Kosova za članstvo u Evropskoj uniji, koji odražava proevropsku orijentaciju njegovih građana i jasno geopolitičko opredjeljenje te dugo očekivana odluka o liberalizaciji viza za građane Kosova.

Poziv za sve zemlje članice

U ovom izvještaju o Kosovu, kao i prethodnih godina, Evropski parlament ponavlja poziv za sve zemlje članice Evropske unije da priznaju neovisnost Kosova.

"Pozivaju se zemlje članice koje još nisu priznale Kosovo kao suverenu državu da to učine", stoji u izvještaju, a upravo su na tu tačku dnevnog reda podneseni mnogi amandmani, posebno zastupnika iz Španije i drugih zemalja koje ne priznaju Kosovo i koji su pokušali iz izvještaja izbaciti spominjanje kosovskog državljanstva.

U izvještaju su kosovske vlasti pozvane da poduzmu više akcija kako bi se suočile s izazovima na evropskom putu te se dodaje da će "dinamika integracijskog procesa ovisiti o napretku koji će postići za vladavinu prava, temeljna prava i normalizaciju odnosa sa Srbijom".

U izvještaju se pozdravlja posvećenost borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali se izražava zabrinutost za stanje pravosuđa na Kosovu, koje je, kako se navodi u tekstu, "i dalje neefikasno i podložno nepotrebnom političkom uplitanju" .

Također izražena je zabrinutost zbog napada na istraživačke novinare na Kosovu, a posebno  zbog nedostatka slobode izražavanja na sjeveru Kosova, te se oštro osuđuju napadi na novinare u sjevernim općinama te zemlje.

Kosovo i Srbija

U izvještaju su Kosovo i Srbija pozvani da se angažiraju u duhu kompromisa kako bi se postigao "sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa, zasnovan na uzajamnom priznavanju, u skladu s međunarodnim pravom", prenose Reporteri.

Također, poziva se na provedbu svih dogovora koji su dosad postignuti u dijalogu, uključujući i onaj o uspostavi Zajednice općina sa srpskom većinom.

Od EU se traži da proces proširenja učini dinamičnijim, nazivajući to najuspješnijom politikom EU za izgradnju mira i stabilnosti u regiji i Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.