PRIŠTINA

Kurti na sastanku u Briselu očekuje hitno rješavanje pitanja nestalih osoba

Potrebno hitno riješiti pitanje nestalih osoba

Aljbin Kurti. Fena

FENA

27.4.2023

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je u četvrtak u povodu Dana nestalih osoba, koji se danas obilježava u toj zemlji, kako očekuje da se pitanje nestalih osoba hitno razmotri 2. maja na sastanku u Briselu.

Kurti je to izjavio nakon odavanja počasti na spomen-obilježju nasilno nestalim osobama u ratu na Kosovu, gdje je tokom rata nestalo 1621 osoba za kojima još tragaju članovi njihovih porodica.

Nestale osobe

Kosovski premijer je istakao da je u aneksu za provedbu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije navedeno da je potrebno hitno riješiti pitanje nestalih osoba.

"U aneksu za provedbu Ohridskog sporazuma rekli smo da je pitanje nestalih osoba hitno, očekujem da se pitanje nestalih osoba hitno riješi 2. maja. Svako odgađanje je nerazumno, jer su svjedoci sve stariji", rekao je Kurti, prenose Reporteri.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kazao je kako će 2. maja u Briselu na sastanku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija pod pokroviteljstvom EU biti riječi o prvom nacrtu Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) te Deklaraciji o nestalim osobama.

Normalizacija odnosa

Predsjednik Srbije i premijer Kosova, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, uz posredovanje EU, 18. marta u Ohridu postigli su dogovor o provedbenom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, dogovorenog 27. februara u Briselu. Međutim, spomenuti sporazum nije potpisan jer to odbija učiniti Vučić, koji je, također, rekao da ne namjerava provesti pojedine odredbe tih sporazuma za koje EU tvrdi da je postignuta saglasnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.