PROTIV SPORAZUMA U OHRIDU

Protesti u Prištini: Crne dimne bombe bacane na zgradu Vlade Kosova

Ispred Vlade su najpre poskidali kosovske zastave i postavili bijele, čime su poručili da se premijer Kosova Albin Kurti predao

Sa održanih protesta. Kosova press

H. J. I.

25.3.2023

Crne dimne bombe bacane su na zgradu Vlade Kosova na protestu protiv sporazuma u Ohridu, kojim se srpskoj zajednici daje, kako su naveli, teritorijalna autonomija, javlja Anadolija.

Okupili se na trgu Zahir Pajaziti

Stotinjak učesnika protesta, koji je organizovala Socijaldemokratska partija, okupili su se na trgu Zahir Pajazati, pa su u tišini marširali do zgrade Vlade Kosova na trgu Skenderbeg. Nosili su slike kosovskih čelnika Albina Kurtija i Glauka Konjufce sa dugačim nosevima, aludirajući da su lažovi kao Pinokio.

Ispred Vlade su najprije poskidali kosovske zastave i postavili bijele, čime su poručili da se premijer Kosova Albin Kurti predao.

Lider vanparlamentarne Socijaldemokratske partije i bivši Kurtijev saborac u Pokretu Samoopredeljenje, Dardan Molikaj (Molliqaj) održao je govor u kome je kazao da je sporazum Kosova i Srbije, iz Ohrida, loš. Molikaj je rekao da niko na Kosovu ne veruje da treba formirati politički, paralelni i etnički entitet.

Napad na političke protivnike

On je optužio premijera Albina Kurtija da je promijenio stavove i da sada više voli vlast, nego državu. Optužio ga je da je Zajednicu opština sa srpskom većinom, kojoj se protivio dok je bio u opoziciji, iskoristio za napad na političke protivnike i sada pokušava da je zove samomenadžiranje.

- Nema imena koje zamjenjuje ono što se dešava Kosovu, a ono šta se dešava je jasno, to je teritorijalna etnička autonomija za srpsku zajednicu na Kosovu. Također, autonomija ili posebne zone, koje imaju eksteritorjialni karakter, oko pravoslavnih crkava i manastira. Vjerujem da će njegov put od Zajednice do samomenadžiranja ostati kao svjedok vremena i ove Vlade, da je Albin promijenio prezime. Od Kurtija Albin se sada preziva Zajednica i sada je Albin Zajednica - kazao je Molikaj.

Protest je završen bacanjem crnih dimnih bombi na zgradu Vlade Kosova, koja je učinila "sumornom perspektivu i budućnost Kosova" i pozvani su građani da se suprotstave sporazumu iz Ohrida. Protest je završen mirno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.