ZAGREB

Koncert u Lisinskom: Hor Bulbuli i maestro Ismet Kurtović proslavili 28. rođendan

Cjelovečernji koncert posvećen sevdalinkama organiziran je u saradnji sa Vijećem bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba

Sa večerašnjeg koncerta. Facebook

H. J. I.

30.4.2023

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, večeras su ženski pjevački hor Bulbuli i maestro Ismet Kurtović sa svojim gostima proslavili 28. rođendan hora.

Cjelovečernji koncert posvećen sevdalinkama

Cjelovečernji koncert posvećen sevdalinkama organiziran je u saradnji sa Vijećem bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba.

Multietnički hor Bulbuli (Slavuji) djeluje od 1995. godine pod vodstvom Ismeta Kurtovića koji je ne samo voditelj, dirigent, producent, idejni osnivač već i najveća pokretačka snaga Bulbula.

Bulbuli i maestro Kurtović objavili su dva CD-a i na njima 26 antologijskih pjesama kojima njeguju i čuvaju tradicijsku pjesmu Bosne i Hercegovine, sevdalinku, urbanu pjesmu ljubavi i čežnje. Pri tome, u aranžmanima i izvedbi daju poseban izričaj i duh modernog, ne narušavajući izvornost, čistoću i srž sevdalinke.

Dašak mladosti i djetinjstva

Svojom pjesmom donose dašak mladosti i djetinjstva, osjećaj mira i opuštenosti te bliskosti sa svojom Bosnom i Hercegovinom.

Uz Bulbule, gosti na koncertu su učestvovali i Ansambl Bosana i Hor Montenegro s kojima Bulbuli sarađuju i često zajedno nastupaju na događanjima manjinskih zajednica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.