POSTROŽENE MJERE

MUP Srbije najavio kontrole oružja: Vlasnici se moraju pridržavati pravila

MUP je apelovalo i da vlasnici oružja provjere da li je ono nenapunjeno, odnosno odvojeno od municije

Vlasnici će se morati pridržavati pravila. PIXSELL

D. H.

4.5.2023

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije apelovalo je danas na sve vlasnike da oružje drže savjesno, zaključano u sefovima, kasama ili ormarima, tako da bude nedostupno neovlaštenim osobama, a posebno djeci.

MUP je apelovalo i da vlasnici oružja provjere da li je ono nenapunjeno, odnosno odvojeno od municije, kao i da ključeve ili šifre od kasa, sefova i ormara u kojima drže oružje, učine nedostupnim drugim osobama, posebno djeci, prenio je Tanjug.

U saopćenju se navodi da će MUP u narednom periodu preduzeti sve mjere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici drže oružje u skladu s važećim propisima, tj. razdvojeno od municije i zaključano u adekvatnim ormarima, kasama i sefovima.

Vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da oružje čuvaju nesavjesno, tako da može doći u posjed neovlaštenih osoba i ugroziti sigurnost ljudi, oružje će biti oduzeto i podnijet će se zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa Zakonom o oružju i municiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.